Consilierii județeni ieșeni urmează să se pronunțe asupra unui proiect de Hotărâre prin care Teatrul „Luceafărul” ar putea fi modernizat prin fonduri din PNRR. Investiția totală va depăși 16 milioane de euro și va cuprinde reabilitarea sistemelor de termoficare și izolare ale clădirii, precum și a mobilierelor din cadrul instituției culturale
Teatrul „Luceafărul” ar putea fi modernizat prin fonduri accesate de Consiliul Județean (CJ) Iași din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Autoritatea județeană se obligă să acopere costurile ce ar depăși plafonul asigurat de PNRR. Teatrul „Luceafărul” va beneficia de lucrări de reabilitare și modernizare a sistemelor de termoficare, izolație, mobilier și structură ce au fost afectate de timp, infiltrații și fenomene meteorologice.
Teatrul „Luceafărul” ar putea fi modernizat prin fonduri nerambursabile
Teatrul „Luceafărul” este una dintre clădirile emblematice ale Iașului. Acesta a ajuns într-un stadiu avansat de degradare generală, din pricina vechimii. Consilierii județeni vor vota în ședința ordinară, din 24 august 2022, proiectul de Hotărâre prin care se propune modernizarea și reabilitare instituției de cultură, accesând fonduri din PNRR.
„Clădirea Teatrului «Luceafărul» are o uzură avansată, iar degradările identificate atât la nivelul închiderilor, cât şi la nivelul elementelor de finisaj, sunt cauzate de supunerea la acțiuni antropice repetate, acțiunea apei din precipitaţii etc. Din punct de vedere energetic, clădirea este costisitor de întreţinut din cauza lipsei măsurilor de reabilitare energetică adecvate”, se arată în propunerea de Hotărâre de Consiliului Județean.
În urma expertizei, clădirea instituției ar avea mai multe deficiențe create de degradarea în timp.
„În urma investigațiilor realizate la construcția existentă, prin prisma prevederilor referitoare la siguranța în exploatare, igienă și confortul ocupanților, se prezintă deficiențe precum termoizolație insuficientă pentru pereții exteriori și la nivelul planșeelor inferioare și superioare, tencuieli desprinse și deteriorate, soclu neizolat termic, numeroase infiltrații la nivelul clădirii, tâmplărie existentă ce nu corespunde cerințelor actuale, instalații uzate și deteriorate”, se menționează în proiectul de Hotărâre a Consiliului Județean Iași.
Care sunt beneficiile pe termen lung
Cele mai importante aspecte benefice, din punct de vedere tehnic, care ar apărea în urma reabilitării clădirii ar fi reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire, reducerea consumului de energie primară totală, utilizarea surselor regenerabile de energie la finalul implementării proiectului și reducerea anuală estimată a gazelor cu efect de seră. Printre dotările care vor fi incluse în proiect sunt și stațiile de încărcare electrică cu două puncte de încărcare per stație.
„Solicitantul se angajează să finanţeze toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului, astfel cum acestea vor rezulta din documentaţiile tehnico-economice/contractul de lucrări, solicitate în etapa de implementare. Se anexează o descriere sumară a investiţiei propuse prin proiect, în concordanţă cu măsurile propuse pentru renovarea energetică a clădirii (inclusiv a instalaţiilor aferente acesteia), aşa cum reiese din Raportul de audit energetic, cu asumarea atingerii indicatorilor descriși”, se precizează în proiectul de Hotărâre a Consiliului Județean Iași.
Administrația județeană se angajează să acopere din fondurile locale cheltuielile care ar depăși limita maximă admisă pentru un proiect finanțat prin PNRR, anume 16.805.556,30 de lei, fără TVA. Proiectul ar putea demara după 31 decembrie 2022, iar Teatrul „Luceafărul” ar putea fi modernizat prin fonduri din PNRR, dacă proiectul de Hotărâre a Consiliului Județean Iași trece de votul consiliului din data de 24 august 2022.
A dat tabla inapoi Alexe?