Prima pagină » Eveniment-Social » Teatru de vară și fântâni interactive vor fi construite în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Care este termenul de finalizare a lucrărilor

Teatru de vară și fântâni interactive vor fi construite în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Care este termenul de finalizare a lucrărilor

01 oct. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Eveniment-Social

Teatru de vară și fântâni interactive vor fi construite în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2024

Primăria Municipiului Iași a anunțat recent termenul de finalizare a lucrărilor de pe esplanada din fața instituției de cultură din Iași. Șantierul a fost deschid în anul 2021, însă după descoperirile arheologice, proiectul a stagnat.

Teatru de vară și fântâni interactive vor fi construite în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Recent, municipalitatea ieșeană a anunțat stadiul lucrărilor privind proiectul de amenajare, sistematizare și refuncționalizare a esplanadei din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Proiectul prevede și construirea unui teatru de vară, foișor, o fântână interactivă, fântâni cu cascadă, dar și fântâni cu apă potabilă și toalete ecologice.

„Lucrările de modernizare a parcului din fața Teatrului Național «Vasile Alecsandri» continuă în ritm susținut! Investiția continuă în etape, vestigiile valoroase sunt conservate și protejate și vor fi puse în valoare. Cea mai mare parte din vegetația existentă, cea matură și valoroasă, se va regăsi pe același amplasament. Proiectul constă în amenajarea, sistematizarea și refuncționalizarea zonei ca un spațiu cultural, cu elemente de mobilier urban și elemente noi (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, alei pietonale, sistem de iluminat modern etc.. Terenul amenajat are o suprafață de circa 9.700 de metri pătrați, din care spațiile verzi vor reprezenta peste 7.000 de metri pătrați! Termenul estimativ de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2024”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Amintim că, în anul 2021, lucrările de modernizare au fost sistate atunci când în fața Teatrului Național au fost descoperite vestigii din secolul al XVIII-lea.

Vechile fântâni arteziene au fost demolate iar statuile din parc vor fi repoziționate

Potrivit informațiilor din proiect, lucrările au inclus demolarea fântânilor existente și realizarea altora, dar și a unor construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber.

„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente, va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele fiind însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și de alta a axului central, vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume, spre strada I. C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se arată în documentație.

Anul trecut, cotidianul BZI a publicat în exclusivitate imagini cu descoperirile arheologice din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Teatru de vară și fântâni interactive vor fi construite în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Termenul de finalizare a lucrărilor este estimat în data de 31 decembrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`