Un individ necunoscut din Iași, care controlează o companie specializată în comerț, a reușit prin diverse metode să dea o țeapă de aproape 3 milioane de euro. Principalii păgubiți din afacerile făcute de administratorul companiei Colect Industrial SRL sunt instituțiile statului, care vreme de mulți ani nu au făcut absolut nimic pentru recuperarea datoriilor. Deși firma a participat la mai multe licitații importante, aceasta a fost folosită special pentru evaziune fiscală și ca mână moartă în diverse licitații. Lichidatorii judiciari încearcă acum la Tribunalul Iași să-l pună la plată pe Mihai Stănescu, patronul firmei care nu poate fi găsit de oamenii legii.
Un individ aproape necunoscut din Iași a dat o țeapă de proporții instituțiilor statului. Prin intermediul unei companii cu sediul într-o casă din Lunca Cetățuii, acesta a reușit într-o perioadă scurtă să facă prejudicii de aproape 3 milioane de euro fără să pățească absolut nimic până acum. Colect Industrial SRL este o companie administrată de Mihai Stănescu, iar în doar doi ani de activitate financiară, acesta a adunat datorii totale de 13.521.525 lei. Firma a fost înființată în anul 2012 și a fost folosită la licitația organizată în același an prin care a fost vândută instalația CET SA Iași la preț de fier vechi către compania fantomă Shince Concept SRL. Cu toate că firma specializată în „intermedieri în comerțul cu produse diverse” a avut activitate notabilă doar timp de doi ani, perioadă în care a și adunat datoriile de aproape 3 milioane de euro, autoritățile statului au luat în vizor compania controlată de Mihai Stănescu abia în urmă cu aproape jumătate de an.
Cea mai mare sumă vine din evaziune fiscală
Astfel, la Tribunalul Iași, compania de practicieni în insolvență Anova Insolvency IPURL a început demersurile de lichidare a firmei din Lunca Cetățuii după ce Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a solicitat în instanță intrarea în insolvență a Colect Industrial SRL.
În urma verificărilor făcute de inspectorii Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice DGRFP Iași, în activitatea firmei controlate de Mihai Stănescu au fost descoperite sume provenite din neplata TVA și a impozitului pe profit de aproape 6 milioane de lei, adică de aproape 1,3 milioane de euro. Marea problemă este că nu au fost găsiți bani în conturi sau bunuri care pot fi valorificate pentru plata datoriilor, motiv pentru care s-a trecut direct la dizolvarea societății și ridicarea dreptului de administrare. „Constată dizolvarea societății debitoare și ridică acesteia dreptul de administrare. Numește provizoriu în calitate de lichidator judiciar pe Anova Insolvency IPURL. În lipsa unei convenții încheiate cu creditorii, administratorul judiciar va fi retribuit din averea debitorului pe baza deconturilor aprobate de judecătorul-sindic. În lipsa disponibilităților bănești din contul debitorului, se va utiliza fondul de lichidare, plățile urmând a fi făcute potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activității practicienilor în insolvență”, se arată în pronunțarea magistraților de la Tribunalul Iași.
Un nou termen în acest dosar a fost stabilit pe 6.11.2019. Colect Industrial SRL nu a figurat niciodată cu angajați, iar corespondențele trimise către administrator de instituțiile statului nu au fost primite de acesta, semn că cele aproape 3 milioane de euro nu vor putea fi recuperate în viitorul apropiat.