După o „țeapă” de peste 65.000 de euro, o afaceristă din Iași a fost pedepsită de magistrați. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o pe Maria Stănescu la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Magistrații ieșeni au menținut sechestrul pus pe casa de 90 mp pe care femeia o are împreună cu soțul la Hârlău.
După o țeapă de peste 65.000 de euro, o afaceristă din Iași a fost pedepsită de magistrați. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o pe Maria Stănescu la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală în formă continuată.
„Instanța admite acţiunea formulată în cadrul procesului penal de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi. O obligă pe inculpata Maria Stănescu la plata către partea civilă a sumei de 294.224 de lei (aproximativ 66.000 de euro). Menține măsura sechestrului asigurător asupra imobilului (casă de locuit) aparținându-i inculpatei Maria Stănescu, cu regim de bun comun, din imobilul în suprafață de 90 mp, înregistrat în evidențele Primăriei orașului Hârlău”, au precizat magistrații ieșeni.
În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
Afacerista din Iași, acuzată că a tras o “țeapă” de peste 65.000 de euro
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul Mariei Stănescu a început pe data de 9 iunie 2021. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au trimis-o în judecată sub acuzația de evaziune fiscală în formă continuată. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
Totul a pornit pe 20 octombrie 2015, când procurorii s-au autosesizat cu privire la unele date comunicate de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, din care rezultau indicii privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscal.
„În perioada ianuarie 2012 – martie 2013 s-ar fi încasat mai multe sume, în cuantum total de 2.707.900 lei, de la diverse firme, care ulterior au fost retrase în numerar cu justificarea ,,achiziții fier vechi de la persoane fizice”, fără a se înregistra aceste operațiuni în evidențele contabile și în bilanțul anual al societății conduse de inculpate”, au subliniat procurorii ieșeni.
Achiziții fictive înregistrate în evidențele firmei ieșene
Oamenii legii au mai afirmat că, în aceeași perioadă amintită anterior, s-ar fi înregistrat în evidențele contabile sau în alte documente legale (declarații fiscale) achiziții fictive de bunuri de la diverși presupuși furnizori, în scopul diminuării bazei impozabile și sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.
„Cu ocazia audierii, inculpata a declarat faptul că actele de evidență contabilă ale societății comerciale au ars într-un incendiu care a avut loc la locuința contabilului societății din municipiul și, din acest motiv, a fost în imposibilitatea de a le prezenta organelor de control fiscal și organelor de cercetare penală. Prezentă în faţa instanţei la termenul de judecată din data de 15 noiembrie 2021, inculpata a recunoscut integral acuzaţiile formulate împotriva sa şi a solicitat ca judecata cauzei să se desfăşoare pe baza recunoaşterii învinuirii, precizând că nu contestă probatoriile administrate în cursul urmăririi penale”, au afirmat magistrații ieșeni.
Acum, afacerista din Iași a fost pedepsită după „țeapa” de peste 65.000 de euro.