Prima pagină » Titlurile zilei » Țeapă cu produse ieftinite în supermarketurile din Iași! Specialiștii: „Este o economie de cumătreală” – FOTO

Țeapă cu produse ieftinite în supermarketurile din Iași! Specialiștii: „Este o economie de cumătreală” – FOTO

22 aug. 2023, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Prețurile au fost reduse doar pe hârtie la alimentele unde trebuia să se aplice o serie de ieftiniri de la 1 august 2023. Potrivit ordonanței publicate în Monitorul Oficial, care prevede limitarea adaosului comercial de la procesatori până la comercianți, prețurile unor alimente trebuiau reduse cu 1 până la 3 lei, calcule făcute în concordanță cu prevederile acesteia. În realitate, reducerea este de 50 de bani, până la 1 leu

Ordonanța publicată în Monitorul Oficial, la începutul verii, prin care guvernanții anunțau cu mare tam-tam că vor scădea prețurile la alimentele de bază de la 1 august 2023, este o mare țeapă. Reporterii BZI au fost în câteva supermarketuri din Iași, respectiv Kaufland și Lidl, dar și la câteva magazine de cartier, pentru a vedea la ce alimente au scăzut prețurile și cu cât au fost reduse.

Aceștia au observat că prețurile, care trebuiau reduse cu 1 până la 3 lei, așa cum anunțau guvernanții, sunt mai mici cu 30 de bani, până la 1 leu. Niște sume infime. Produsele cărora li s-au aplicat „reducerile” sunt pâine albă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități, lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 15 la sută, cu excepția UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5 la sută grăsime, cu gramaj maxim de 200 de grame, făină albă de grâu „000” 1 kilogram, mălai 1 kilogram, ouă de găină calibrul M, 10 bucăți, zahăr alb tos 1 kilogram.

De asemenea, uleiul de floarea-soarelui de 1 litru se află pe lista alimentelor de bază ce vor avea prețuri mai mici, pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard. Carnea de porc, pulpa de porc, cu os și fără os, spata de porc vor avea prețuri reduse. Roșii, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia, mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă, cartofi proaspeți albi vrac sunt pe lista de alimente de bază care vor avea prețuri reduse.

Prețurile au fost reduse cu 50 de bani, până la 1 leu la alimentele de bază

Astfel, în magazinele din Iași ar fi trebuit să fie aplicate reduceri cuprinse între 1 leu și 3 lei, însă realitatea e alta. De exemplu, dacă vorbim de fructe și legume, mai ales că este sezonul multor sortimente, reducerile sunt infime. Un kilogram de prune costă 4 lei, cu 50 de bani mai puțin față de prețul practicat în urmă cu o lună. Pepenele verde costă 2,5 lei kilogramul, în plin sezon, reducerea fiind tot de 50 de bani. Roșiile costă 6 lei kilogramul, iar castraveții 3 lei kilogramul, reducerile fiind aproape inexistente în plin sezon al acestor legume.

Morcovii sunt 3 lei kilogramul, iar ceapa galbenă, 4 lei kilogramul. Cartofii costă 4 lei kilogramul, la fel ca în urmă cu o lună, deci nu s-au aplicat reduceri la preț. În altă locație, cartofii albi costă 2,89 lei kilogramul, cu un leu mai puțin față de acum o lună. Uleiul costă aproape 10 lei, la fel ca în urmă cu o lună, reducerile la diversele sortimente de ulei fiind de 30 de bani sau 50 de bani.

Reducerile sunt mai mari la doar două produse din cele 14 de bază

Un kilogram de făină de grâu costă cu 50 de bani mai puțin, fiind vorba de prețuri cuprinse între 2,49 și 4,49 lei. Mălaiul s-a ieftinit tot cu 50 de bani, fiind vorba de prețuri cuprinse între 3,29 și 4,59 lei kilogramul. O franzelă de 500 de grame s-a ieftinit cu un leu, iar o pâine feliată albă, aceeași cantitate, cu 50 de bani. Un litru de lapte cu 1,5 la sută grăsime care costă, în supermarket, 6 lei și 45 de bani după ieftinire costă 4 lei și 55 de bani, dar numai unele sortimente.

Carnea de porc costă între 20 și 25 de lei pe kilogram, în funcție de tipul cărnii și de unitatea comercială, fiind aplicată o reducere de un leu. Un cofraj cu 10 ouă costă 11 lei, fiind aplicate reduceri în valoare de un leu. Dacă vorbim de produsele lactate, prețul unui kilogram de telemea este mai mic 2 lei, aici fiind o reducere de preț mai mare. Astfel, un kilogram de telemea de vacă costă 28 de lei.

Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă ordonanța

Un număr de 14 alimente de bază ar trebui să aibă prețuri mai mic și, deși au trecut deja 3 săptămâni de la aplicarea ordonanței, nu toți distribuitorii au aplicat-o. O parte dintre distribuitori și comercianți nu au renegociat contractele, așa cum prevede ordonanța. Prețul nu este stabilit de stat, astfel că reducerile pot oscila de la un magazin la altul și sunt mai mulți factori care dictează prețul, respectiv producătorul, transportul, costul producerii.

Ca urmare a adoptării actului normativ, cei care procesează sau comercializează sunt obligați ca timp de 3 luni să își limiteze adaosurile comerciale la 20 la sută, iar distribuitorii, la 5 la sută. Cei care nu se supun înțelegerii riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 2 milioane de lei. ANAF și Consiliul Concurenței vor monitoriza situația.

Ce spun specialiștii?

Specialiștii în economie susțin că anunțurile politicienilor despre reducerile la alimentele de bază sunt doar niște discursuri populiste, iar realitatea este alta.

„Regulile pieței arată că atunci când un produs este ieftin dispare. În aceste condiții, fie nu mai găsim acel produs, fie că unele lanțuri de ulei s-au conformat. Reducerile mari sunt imposibil de susținut pentru că prețurile se formează pe piață ca raport între cerere și ofertă. Ca politician trebuie să întreții discuțiile din spațiul politic cu acțiuni care sunt mai mult sau mai puțin de succes, cu propuneri populiste, iar electoratul fie te sancționează, fie îi mângâie pe creștet și le mai dă o dată votul.

Dacă ar crește producția de floarea-soarelui în România, ar scădea prețul la ulei. În România există multe vulnerabilități în zona producției alimentare, a celei agricole, mai ales că noi importăm 80 la sută din ceea ce consumăm. Mâncăm ceea ce produc alții. Noi nu mai putem produce? Sunt antreprenori care ar vrea să pornească la drum în domeniul antreprenorial și se confruntă cu diverse constrângeri. De la taxe și impozite deloc prietenoase, la controale excesive din partea autorităților, la aruncat ochiul pe piața liberă și vezi că e mai simplu să fii funcționar public la stat, decât să lucrezi în agricultură sau în industrii.

În cazul acesta este o economie de cumătreală. Cei care sunt în vârful elitei politice fac declarații, dar ei nici nu-și doresc să le pună în practică. Imaginați-vă că o ordonanță a ieftinirii ar fi fost necesar să fie însoțită de o grilă de sancțiuni. Faptul că nu se întâmplă nimic în supermarketuri, ar trebui să existe sancțiuni”, susține economist și conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC.

Noi taxe și impozite vor fi introduse din 2024.

Specialistul susține că pe piață au apărut primele semnale ale unei crize economice.

„Eu cred că ar trebui să fim atenți la alte lucruri. Dacă ne uităm pe piața financiar-bancară și economică, apar din ce în ce mai multe semnale că se apropie o criză. Criza datoriilor publice, de exemplu. Guvernul nu reușește să își reducă cheltuielile ca să le încadreze în ținta de deficit. Ținta aia de deficit de 3 la sută care îți spune nu consuma mai mult decât cu 3 la sută față de ceea ce produci, că altfel ești tentat să faci cheltuieli inutile, să faci risipă. Ținta asta de deficit la nivelul UE e făcută să ne țină oarecum uniți.

Pentru că, dacă o țară face risipă și altele se încadrează în ținta asta de prevenție, țara care face risipă trebuie ajutată și ceilalți îi reproșează că nu a respectat regulile. Guvernul nu pare prea stresat pentru că mizează pe partea emoțională, în contextul războiului din Ucraina. Dacă taie în pensiile speciale, în sectoarele sensibile, apar justițiarii. Deci semnalele unei crize financiare sunt deja vizibile încât trebuie să ne creăm rezistența la incertitudine”, mai spune specialistul în economie.

Cunoscuți oameni de afaceri au prezis o criză economică.

Rămâne de văzut dacă după ce au fost reduse prețurile la 14 alimente vor fi modificări de prețuri și la altele.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`