Prima pagină » Economic Local » Țeapă cu despăgubirile de secetă! Fermierii sunt nemulțumiți de sumele extrem de mici acordate de MADR. „E o sumă de tot râsul, 100 de lei la hectar”
Țeapă cu despăgubirile de secetă! Fermierii sunt nemulțumiți de sumele extrem de mici acordate de MADR. „E o sumă de tot râsul, 100 de lei la hectar”

Țeapă cu despăgubirile de secetă! Fermierii sunt nemulțumiți de sumele extrem de mici acordate de MADR. „E o sumă de tot râsul, 100 de lei la hectar”

05 sept. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de despăgubirile de secetă acordate pentru culturile de primăvară, înființate în anul 2022. Agricultorii spun că banii oferiți fermierilor sunt o bătaie de joc la adresa lor, iar sumele extrem de mici nu le ajung nici măcar pentru un sfert din cheltuielile la hectar

Agricultorii din județul Iași au rămas fără cuvinte când au văzut ce sume mici vor primi de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) drept despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară, înființate în anul 2022. Aceștia spun că e o bătaie de joc la adresa fermierilor.

„E o sfidare la adresa fermierilor care muncesc din greu să asigure o pâine. Guvernanții ar trebui să înțeleagă că noi asigurăm pâinea cea de toate zilele, nu furăm sau facem ilegalități. Ne plătim la timp impozitele, nu avem datorii, ne facem treaba noastră. Fermierii au investit mulți bani în terenurile agricole și suma ce ni se acordă e o bătaie de joc. Adică iau 100 de lei și am cheltuit 7.000 de lei. E o sumă de tot râsul”, susține Mircea Popa, fermier din Iași.

Suma aprobată este de 335 de lei la hectar. Schema de sprijin se acordă pentru următoarele culturi care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30 la sută și până la 100 la sută, inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor: porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre.

Fermierii sunt nemulțumiți de sumele acordate drept despăgubiri de secetă

Agricultorii au depus cererile în număr mic pentru că sumele acordate nu acoperă nici combustibilul consumat pe drumurile până la primărie.

„Pentru culturile de primăvară din 2022, afectate de secetă, nu am depus cerere. Suma este prea mică. Dacă ai calamitate 50 la sută, deja se înjumătățește suma. Primești 100 de lei la hectar, iar cheltuielile sunt de 1.000 de lei. E praf în ochi această despăgubire. La noi e uscatul totul, dacă vorbim de porumb și floarea-soarelui. Au fost 7 zile cu 40 de grade, apoi au fost ploi. Pentru cultura nouă, rapiță și orz, va fi bine, la prima vedere. Dar mai sunt necesare ploi”, susține Cezar Musteață, fermier din sudul județului, care administrează sute de hectare în Iași .

Suma promisă: 1.000 de lei la hectar, iar cea primită, 335 de lei la hectar

Agricultorii sunt supărați pentru că au primit promisiuni false.

„Cererile au fost depuse încă din luna mai. Agricultorii sunt foarte supărați că, deși fostul ministru Daea a promis că se vor acorda despăgubiri de 1.000 de lei/ha pentru culturile agricole de primăvară care au fost calamitate într-un procent de 100 la sută ca urmare a fenomenului de secetă din 2022, acum se acordă doar 335 de lei/ha. Pe lângă aceasta, mai sunt supărați că nu pot să își acopere cheltuielile efectuate pentru înființarea culturilor în anul 2023, ca urmare a prețurilor ofertate de traderi, precum și a comercializării cerealelor și produselor agricole din Ucraina de către comercianții și speculanții de venituri din România. Ar fi normal să se acorde compensații fermierilor români, dar încă nu s-au elaborat acte normative de către Ministerul Agriculturii”, susține Ion Notingar, fermier din Iași care administrează câteva sute de hectare cu terenuri agricole.

Banii intră în conturile beneficiarilor în această săptămână. Despăgubirile de secetă se acordă doar fermierilor care au cereri eligibile la plată.

Comentarii
  • Casandra Diva

    Bai nene ulei,nu știm ce doriți voi mari fermieri dar după cum se vede voi vreți ca statul asta din care fac parte și eu sa va cumpere dacă se poate și recolta care o sa va iasă. Mai lăsați ne cu pretențiile voastre și dacă nu va convine duceți va la drăcu.Lasati sa facă agricultura cei ce se pricep și care nu se plâng toată ziua.Luati bani de la Apia o groază și tot nu vă ajunge? HUO,,,,,,

  • Iar il promovati pe Ion Notingar ?! Cat plateste ca sa-i apara numele in ziar ? Dorinta fostului psd -ist e sa candideze la anul pe o functiei importanta in IASI. Asta se doreste ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *