Pe vremuri, oamenii obișnuiau să crească iepuri chiar și în zonele urbane, fiind o sursa de carne la fel de populara precum este puiul. Tocănița de iepure la ceaun este plină de nutrienți, și o masă ideală pentru tranziția între anotimpuri. Ieșiți din zona de confort și gătiți această rețetă de iepure la ceaun, iar invitații de la cină vă vor mulțumi!
Ingrediente necesare pentru această tocăniță de iepure la ceaun
Oasele de iepure pot fi foarte fragile. Asigurați-vă că nu le gătiți prea mult la foc înainte de a le dezosa. Pentru această rețetă, carnea trebuie, în mod tradițional, marinată timp de 48 de ore. Însă, o puteți marina și până la 12 ore, căci nu afectează aroma. Puteți marina iepurele la prima oră a dimineții și să faceți tocana la orele serii. Marinada trebuie pusă într-o pungă de plastic resigilabila, un vas de sticlă sau o tigaie ceramică.
Pentru a pregăti această tocană delicioasă, avem nevoie de anumite ingrediente precum 1 cană oțet de mere, 1 cană de vin roșu, 1/2 cană suc proaspăt de lămâie, 1/2 cană țelină tocată mărunt, 4 fire de ceapă verde tăiata în jumătate pe lungime, 4 căței de usturoi tăiați în jumătate pe lungime, 3 picături de sos Tabasco, 3 foi de dafin, 2 crenguțe de rozmarin, 1 legatură de pătrunjel, 1 crenguță de cimbru, 1 lingură sare grunjoasă, 3/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat, 1/4 linguriță de fructe de ienupăr întregi, 1 iepure de 3 kg, tăiat în bucăți, 2 linguri ulei vegetal, 2 linguri de unt nesărat, făină albă de grâu, 1 cartof dulce de mărime medie tăiat cuburi (opțional), 1 ceapă roșie mică spre medie tocată (opțional).
Tocana de iepure la ceaun poate fi servită alturi de o salată de varză și morcovi mărunțiți, cartofi natur, sau taiței de casă. Un cartof dulce tăiat cubulețe și o ceapă roșie mică tocată în bucăți mari, deși sunt opționale, sunt recomandate fiindcă adaugă o aromă grozavă acestui fel de mâncare.
Modul de preparare
Vom începe cu marinada. Adăugați primele 14 ingrediente la fiert într-o oală medie. După ce apa a atins punctul de fierbere, stinge focul și lasă marinada să se răcească. Puneți bucățile de iepure într-o pungă resigilabilă (sau un borcan de sticlă sau o tavă de copt), și turnați compoziția din oală peste el. Acoperiți recipientul și depozitați-l într-un loc rece timp de 12 și până la 48 de ore.
După ce s-au scurs aceste ore, trebuie scos iepurele, iar marinada trebuie strecurată printr-o sită cu ochiuri fine. Lichidul îl păstrăm deoparte, iar resturile solide rămase în sită le aruncăm.
Uleiul și untul trebuie încinse într-un ceaun mare. Se ia puțină făină și se adaugă fie într-un castron adânc, fie într-o pungă de plastic resigilabilă. Vom tăvăli bucățile de iepurele prin făină, scuturând excesul.
Vom rumeni iepurele, întorcându-l pe fiecare parte până ce toate bucățile se rumenesc, de obicei durează aproximativ 4 minute pentru fiecare parte. Se transferă iepurele pe o farfurie și se adaugă cartofii dulci și ceapa în lichidul din ceaun. Se gătește pentru aproximativ 5 minute până când ceapa devine translucidă. Se toarnă apoi marinada în ceaun și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se adaugă bucățile de iepure, se pune capacul și se lasă la fiert la foc mic până când iepurele devine fraged, între 60 și 90 de minute.
După aceea, iepurele trebuie scos din ceaun și lăsat la răcit pentru a-l putea dezosa cu ușurință. După dezosare, se adaugă carnea înapoi în ceaun pentru a fierbe încă 30 de minute, amestecând din când în când pentru a nu se arde. Cu 15 minute înainte de a opri mâncărica, puteți sota niște varză și morcovi pentru a servi alături. Când sosul a scăzut suficient, iar carnea de iepure la ceaun a devenit fragedă, se servește peste varza și morcovii sotați, alături de cartofi fierți sau tăiței de casă.