Prima pagină » Actualitate » Te pozezi în lanul de rapiță? Iată ce amendă riști potrivit Codului Rutier
Te pozezi în lanul de rapiță? Iată ce amendă riști potrivit Codului Rutier

Te pozezi în lanul de rapiță? Iată ce amendă riști potrivit Codului Rutier

07 mai 2024, 09:11, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

În această perioadă, mulți români opresc maşinile pe marginea drumului pentru câteva minute și aleg să-și facă poze în lanul de rapiță, fără să știe ce amendă riscă, potrivit Codului Rutier. Astfel, legislația interzice oprirea și staționarea mașinilor în anumite zone, unde vizibilitatea este redusă.

Te pozezi în lanul de rapiță: Amendă mare dată de polițiști

În momentul în care un șofer se oprește pentru a face poze în rapiță, trebuie să fie foarte atent cum parchează, altfel riscând să fie amendat pentru parcare neregulamentară. Cel mai sigur e ca mașina să fie lăsată ori într-o parcare amenajată ori scoasă cu totul în afara părții carosabile.

Potrivit legislației, acestea sunt zonele unde este interzisă oprirea:

  • în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
  • pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
  • în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
  • pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
  • în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;

De asemenea, nu au voie să oprești în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea sau în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;

Nici în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos nu ai voie să oprești, la fel pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”.

În plus, nu ai voie să răspunzi pe pistele obligatorii pentru pietoni şi / sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare, pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată, pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E), pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor, pe pistele pentru biciclete, în locurile unde este interzisă depăşirea.

Ce amenzi riscă șoferii, pentru parcare neregulamentară

Situații în care parcarea unui autovehicul este interzisă sunt:

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante şi în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă, adică o sancțiune de 330 de lei.

Dar șoferul vizat poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară, situație în care legislația prevede o amendă de până la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare.

Concluzionând, dacă te pozezi în lanul de rapiță și ai oprit la marginea drumului riști să iei amendă potrivit Codului Rutier.

 

Comentarii
  • Doamne ferește

    Ce are lanul de rapiță cu Codul rutier, băi, jurnaliști de kk? Ce articol din Codul rutier sancționează fotografierea in lanul de rapiță? Voi sunteți normali? Ce, nu exista lanuri de rapiță lângă care sa staționezi in legalitate? Nu mă pot duce pe jos într-un lan de rapiță pentru fotografii? Nu pot coborî dintr-un autobuz lângă un lan de rapiță? Ce dracu este cu voi, disperaților. Meritați niște amenzi imense pentru dezinformarea pe care o răspândiți!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024