Un brad de Crăciun în piețe a ajuns să coste sume destul de mari de bani. Mulți dintre români nu își vor permite să cumpere un pom de sărbători. Romsilva a scos la vânzare câteva zeci de mii de pomi de Crăciun.
O alternativă mai ieftină reprezintă achiziția unui brad artificial. Chiar dacă costul este unul mai ridicat, comparativ cu unul natural, îl poți folosi câțiva ani, ceea ce îl transformă într-o investiție mai ieftină.
Te crucești când vezi cât costă un brad de Crăciun în piețe
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că, pentru sărbătorile de iarnă din acest an, pune la dispoziție un total de 18.547 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, majoritatea, adică 13.902, sunt brazi, iar restul de 4.645 provin din specia molid sau alte tipuri de rășinoase. Prețul acestora variază în funcție de specie și dimensiune, fiind cuprins între 80 și 600 de lei, conform unui comunicat al Protecției Consumatorilor din România.
Într-o declarație, reprezentanții Romsilva au subliniat că unitățile teritoriale ale regiei vor prioritiza cererile venite din partea populației, realizând vânzarea directă către aceștia. În cazul operatorilor economici, aceștia vor putea achiziționa pomi doar dacă există un surplus.
Pomii sunt disponibili pentru vânzare în special la sediile ocoalelor silvice din zonele montane și deluroase. De asemenea, există posibilitatea de a achiziționa pomi cu rădăcină protejată sau în ghiveci, care pot fi replantați ulterior, însă această opțiune presupune un cost suplimentar. Dacă acești pomi sunt distribuiți în piețe sau alte locații special amenajate, prețurile includ și cheltuieli precum transportul, manipularea și depozitarea.
Ce preturi au brazii în piață în funcție de dimensiune
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a atras atenția, printr-o postare pe Facebook, asupra prețurilor mari practicate pentru brazii de Crăciun, cu doar trei săptămâni înainte de sărbători. Postarea a inclus o fotografie cu o listă de prețuri, care arată că tarifele sunt stabilite la aproximativ 1 leu pentru fiecare centimetru de brad.
Astfel, pentru brazi cu înălțimi între 1 și 1,20 metri, prețul variază între 80 și 100 de lei, în timp ce cei de 1,30 până la 1,50 metri costă între 120 și 140 de lei. Pentru brazii cu înălțimi între 1,50 și 2 metri, prețurile sunt cuprinse între 150 și 200 de lei, iar cei de 2 până la 2,20 metri ajung la 250–300 de lei. Brazii de dimensiuni mari, între 3,50 și 4,50 metri, sunt cei mai scumpi, având prețuri care urcă până la 600 de lei.
Direcția Silvică Iași a pus în vânzare 200 de brazi, toți provenind de la Pepiniera Silvică Galata, una dintre cele mai mari unități de acest tip din regiune. Molizii argintii se bucură de popularitate pe tot parcursul anului, conform specialiștilor în silvicultură, datorită adaptabilității lor la condițiile din zona Iașului.
Marius Suculiuc, șef de atelier la Pepiniera Silvică Galata, a explicat că molidul, fie el verde sau argintiu, este preferat datorită ușurinței cu care se adaptează la solul și clima din diverse regiuni, inclusiv Iași, Rădăuți, Neamț, Suceava și chiar Constanța. Această specie se comportă bine în condiții variate, influențate de altitudine, tipul de sol, climă sau umiditate. Pe de altă parte, bradul este mai pretențios, având nevoie de o atmosferă mai răcoroasă, un sol acid și o umiditate ridicată pentru a crește corespunzător. De aceea, molidul este considerat nu doar mai ușor de întreținut, ci și mai practic și atrăgător pentru cumpărători. Așadar, un brad de Crăciun în piețe costă în funcție de cât de mare ți-l dorești și de numărul de ramuri pe care acesta îl are.