Prima pagină » Sanatate » Te confrunți cu tensiunea oscilantă? Iată care sunt cauzele și cum o poți stabiliza

Te confrunți cu tensiunea oscilantă? Iată care sunt cauzele și cum o poți stabiliza

04 apr. 2025, 13:46,
în Sanatate

Tensiunea oscilantă se referă la fluctuațiile semnificative ale valorilor tensiunii arteriale de pe parcursul zilei.

Chiar dacă este normal să varieze în funcție de activități, oscilațiile mari și frecvente pot indica probleme de sănătate și să crească riscul de boli cardiovasculare.

Care sunt cauzele pentru tensiunea oscilantă?

Pot exista multe aspecte care determină fluctuațiile valorilor tensiunii arteriale, printre care putem enumera activitatea fizică, unele alimente și băuturile, precum cafeaua, energizantele și alcoolul. Dacă oscilează frecvent poate indica o boală renală, diabet, o boală tiroidiană, o tulburare a sistemului nervos sau o apnee obstructivă de somn.

De asemenea, un alt factor poate fi o dietă lipsită de nutrienții necesari, sedentarismul și anumite activități, precum faptul că lucrați toată noaptea, fumatul, supraponderalitatea sau anxietatea și stresul. În același timp, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene prescrise de medic sau luate fără prescripție pot provoca modificări ale fluxului sanguin de la nivelul rinichiului, ceea ce face ca organismul să rețină mai mult sodiu și apă, care pot declanșa variațiile tensiunii.

Alte medicamente și substanțe ce pot duce la fluctuații semnificative pot fi și unele antidepresive, contraceptivele orale, corticosteroizii, betablocantele, diureticele, anticonvulsivantele și o administrare neconformă a tratamentului prescris de către un medic cardiolog.

O cantitate mare de cofeină poate și ea să crească tensiunea, întrucât contractă vasele de sânge. Un alt factor poate fi diferențele legate de cromozomi, unde, înainte de menopauză hipertensiunea este mai puțin frecventă la bărbați, iar la femei crește și o depășeste pe a lor. Varietățile de sezon pot fi un alt factor, când în lunile de vară tensiunea poate fi mai mică decât în lunile reci.

Iată câteva sfaturi utile pentru stabilizare

Cel mai important pas este să faci o vizită medicului tău, astfel încât să vezi care este cauza ce stă la baza oscilațiilor. Dacă este cazul, acesta îți va recomanda o serie de investigații și de teste, astfel încât să afle cauza exactă. Specialistul îți poate prescrie și medicamente, dar și un stil de viață mai sănătos.

Printre măsurile pe care le poți lua pentru un stil de viață sănătos se enumeră renunțarea la fumat, care este foarte nociv pentru tensiunea arterială, vasele de sânge și inimă. Dacă suferi de supraponderalitate sau obezitate, surplusul poate veni cu multe probleme pentru sănătate. Se cunoaște faptul că dacă ai foarte multe kilograme în plus, este important să scapi de cel puțin 4-5, pentru a vedea efecte pozitive asupra sănătății.

În ceea ce privește varietățile de sezon, este indicat ca persoanele cu tensiune mai ridicată să evite expunerea la mult soare în timpul verii și să aibă o hidratare corespunzătoare.

Alimentația joacă un rol important, fiind esențial să mănânci mai multe legume fierte sau crude, preparate la cuptor, cereale integrale, proteine și fructe ca și desert sau gustare. În acest sens, este important și să reduci alimentele procesate și consumul de zahăr adăugat.

Pentru că alimentele cu sare în exces pot crește brusc tensiunea, este important să fie consumată moderat.

Cel mai important pas pentru a stabiliza tensiunea oscilantă este o vizită la un specialist, care poate dermina cauza și oferi un tratament corespunzător, acest articol având doar un rol informativ.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cum răspunde Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan, acuzațiilor că în locuința lor ar fi dezordine
Playtech.ro
Moneda de 3 lei care a ajuns să se vândă cu o mică avere. Bunicii o au prin cutii sau sertare
observatornews.ro
Bijuteria pe patru roţi, în valoare de 100.000 de euro, cu care un şofer a făcut senzaţie la Castel Rally
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alertă pentru toate telefoanele cu Android. Ce anunță Google
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Cel mai sudic oraş din România. Se află cel mai aproape de Ecuator
Dailybusiness.ro
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cine este SSP-istul lui Nicușor Dan. Le-a înnebunit pe internaute, care îl vor de bărbat, doar că el e puțin... însurat: Îl caut pe domnul de la SPP pentru o prietenă
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`