Prima pagină » Sanatate » Te confrunți cu pusee de transpirație? Iată care sunt cauzele acestora

Te confrunți cu pusee de transpirație? Iată care sunt cauzele acestora

09 iun. 2022, 15:42,
în Sanatate

Dacă te confrunți adesea cu pusee de transpirație, trebuie să știi că în spatele acestora se pot ascunde afecțiuni serioase. Iată care sunt acestea și ce măsuri ar trebui să iei.

Este normal să transpiri atunci când te afli într-un mediu cu temperaturi ridicate, în timpul verii sau când faci exerciții fizice, deoarece transpirația are rolul de a menține temperatura corpului constantă. Însă, dacă te confrunți cu pusee de transpirație fără niciun motiv sau dacă transpiri mai mult decât de obicei, ar putea fi vorba despre o problemă de sănătate, care necesită rezolvare. De aceea, nu mai sta pe gânduri și cere sfatul unui medic, fiindcă el este singurul în măsură să îți recomande un tratament adecvat, care să te scape de transpirația excesivă.

un bărbat care se șterge de transpirația de pe frunte

Este normal să transpiri atunci când te afli într-un mediu cu temperaturi ridicate, în timpul verii sau când faci exerciții fizice, deoarece transpirația are rolul de a menține temperatura corpului constantă.

Cauzele puseelor de transpirație

Puseele de transpirație (sau bufeurile) pot apărea ca urmare a unui tratament medicamentos sau din cauza stresului, a anxietății, a diabetului zaharat, a tiroidiei hiperactive și chiar a menopauzei.

Efectele secundare ale unui tratament medicamentos

Unele medicamente pot determina apariția puseelor de transpirație. Printre acestea se numără: analgezicele, antibioticele, antiviralele, pastilele pentru tratarea bolilor cardiovasculare și a tensiunii arteriale, medicamentele hormonale, medicamentele pentru afecțiuni oculare, pulmonare sau urologice. Și chimioterapia poate genera bufeuri.

În cazul în care te confrunți cu bufeuri din cauza unui tratament medicamentos, discută cu medicul curant, pentru alte variante de tratament.

Stresul și anxietatea

Mulți oameni pot experimenta pusee de transpirație, atunci când sunt stresați sau anxioși. În acele momente, organismul se pregătește pentru acțiune și devine tot mai alert la potențialele provocări sau pericole. Stresul și anxietatea se manifestă și prin puls crescut, îngrijorare excesivă, teamă nefondată, tremor, gură uscată, incapacitatea de relaxare și dificultatea de a dormi.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate provoca daune vaselor de sânge și nervilor, fapt ce are o acțiune agresivă asupra glandelor sudoripare. De aceea, organismul persoanelor afectate nu se mai poate răci la fel ca de obicei și tinde să se deshidrateze mai ușor.

Sfatul medicilor este ca pacienții cu diabet să își verifice mai frecvent nivelul de zahăr din sânge, pentru a preîntâmpina eventualele probleme care pot apărea.

transpirație pe abdomen

Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate provoca daune vaselor de sânge și nervilor, fapt ce are o acțiune agresivă asupra glandelor sudoripare.

Tiroida hiperactivă

O tiroidă hiperactivă duce la hipertiroidism, o afecțiune care produce prea mulți hormoni tiroidieni. Aceasta poate afecta modul în care corpul își reglează temperatura și îi determină pe cei afectați să transpire mai mult decât de obicei. Hipertiroidismul se mai manifestă și prin oboseală, păr fragil, ciclu menstrual neregulat, pierdere inexplicabilă în greutate și piele fragilă. Dacă ai aceste simptome, nu mai sta pe gânduri și fă-ți o programare la un medic endocrinolog.

Menopauza

Menopauza este caracterizată de încetarea funcției ovariene, atât pe cea de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Mai mult, menopauza se definește ca fiind absența, timp de un an, a menstrelor, ceea ce duce la modificări hormonale drastice. Acestea duc la apariția puseelor de transpirație, manifestări ce pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de apă rece, a îmbrăcatului în haine mai subțiri sau prin aplicarea unor comprese reci.

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, cere sfatului unui medic (ginecolog sau endocrinolog).

o femeie care bea apa dintr-un pahar

Menopauza este caracterizată de încetarea funcției ovariene, atât pe cea de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Unii pensionari primesc mai mulți bani de la stat. Cum e posibil
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`