Prima pagină » Actualitate » Taxe mai mari pentru proprietarii de case! De când se majorează dările la stat
Taxe mai mari pentru proprietarii de case! De când se majorează dările la stat

Taxe mai mari pentru proprietarii de case! De când se majorează dările la stat

02 iul. 2024, 11:18,
BZI.ro, în Actualitate

Deficitul bugetar are șanse mari să depășească 7% din PIB anul acesta. Pentru a putea reduce impactul bugetar, Guvernul trebuie să crească taxa pe valoare adăugată, accizele, taxele pe proprietate şi mărfuri, chiar dacă toate acestea înseamnă o mare greutate pe români. Tocmai de aceea, proprietarii de case vor plăti taxe mai mari.

Taxe mai mari pentru proprietarii de case!

În prezent, deficitul bugetar din România la cinci luni a ajuns la 3,4% din Produsul Intern Brut. Guvernul României ar fi trebuit să reducă deficitul la 5% din PIB în acest an.

În contextul alegerilor parlamentare din acest an, există riscul ca deficitul bugetar al țării noastre să depăşească 7% din PIB, în cazul în care dacă Guvernul României nu reduce cheltuielile sau dacă nu face arierate.

„Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2024, cu excepţia cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate. Acestea din urmă ar afecta eforturile de anul viitor de a strânge băierile pungii”, a declarat Dan Bucşa, economist şef pentru Europa Centrală şi de Est la UniCredit Londra.

Creșterile salariale și majorarea pensiilor vor contribui la cel mai ridicat deficit fiscal din regiune. Campania electorală a oprit orice eforturi de îmbunătăţire a colectării impozitelor. La sfârșitul lui aprilie 2024, deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB, fiind mai mare decât în timpul pandemiei provocată de coronavirus.

„Campania electorală a oprit orice eforturi de îmbunătăţire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârşitul lunii aprilie, mai mare decât în timpul pandemiei de COVID-19. Execuţia slabă a bugetului se explică atât prin cheltuieli mai mari decât cele planificate (ceea ce este obişnuit într-un an electoral), cât şi prin venituri mai mici decât cele planificate (pe lângă colectarea slabă a veniturilor, impozitele pe companiile energetice au scăzut în concordanţă cu preţurile internaţionale)”, a adăugat Dan Bucșa.

Se anticipează o creştere economică de 2,4%

Economistul este de părere că, la finalul anului 2024, deficitul fiscal a ajunge la 6,5% din PIB. La rândul său, UniCredit Bank anticipează o creştere a riscului de scădere a ratingului de ţară între anii 2025-2026, dacă deficitul bugetar nu va fi corectat.

„Deficitul bugetar nu va fi redus în 2025 decât dacă impozitele cresc. În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va creşte, cel puţin la alimente şi medicamente, ne aşteptăm la o creştere a cotei TVA (cu 2 pp pentru cota principală) şi la creşterea accizelor, a impozitelor pe proprietate şi pe mărfuri”, a menționat economistul de la UniCredit Bank.

Creşterea taxelor și indexare mai mică a pensiilor ar putea duce deficitul bugetar în zona a 5% din PIB, dacă arieratele moştenite din acest an nu vor fi prea ridicate. Economia României va reacţiona negativ la creşterile de taxe. Pentru acest an, UniCredit Bank anticipa o creştere economică de 2,4%, susţinută de majorarea salariilor şi a consumului. Pentru anul viitor, însă, se aşteaptă ca și creșterea economică să stagneze la 1,3%, cel mai redus nivel de după pandemia provocată de coronavirus. Astfel, se anunță taxe mai mari pentru proprietarii de case.

Comentarii
  • De ce nu-i pune pe ucraineni sa plateasca pentru ca o mare parte din imprumuturi merg spre ajutorarea lor.

  • Grigorii Alexandru

    Ucrainenii nu platest taxe de drum, nu platesc chirie, ba mai primesc din donatii facute pe banii nostri si siteme de aparare Patriot!!!! Sa-i voteze pe guvernanti ucrainenii.

  • Ati fost la vot? Veti merge si in septembrie? Bun. Nu aveti niciun drept sa va plangeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *