Prima pagină » Local » Taxe mai mari la autoturisme și clădiri! Cât va fi impozitul pentru o mașină de lux în 2023

Taxe mai mari la autoturisme și clădiri! Cât va fi impozitul pentru o mașină de lux în 2023

30 nov. 2022, 02:00, 1 ,
Adnana Gafton în Local

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Iași prevede majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri și autoturisme. Creșterea ar fi în procent de 5 la sută. Cei care dețin autoturisme cu capacitate mare ar putea plăti mai mult în anul 2023, dacă proiectul va primi vot afirmativ din partea consilierilor locali. Cei ce își permit să dețină un autoturism electric vor beneficia în continuare de o reducere cu 95 la sută a impozitului

Fiecare nou an a adus o creștere a valorii taxelor și impozitelor. Pentru anul 2023 se propune o majorare a contribuțiilor cu 5,1 la sută. Cei care dețin mașini de lux cu o capacitate cilindrică mai mare vor plăti mai mult. Valoarea impozabilă a unei clădiri se reduce în funcție de anul terminării acesteia. Spre exemplu, clădirile cu peste 100 de ani vechime beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar cele cu o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani au 10 la sută.

multe masini parcate

Crește impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică mai mare de 1.601 cm3

Impozitul pentru o mașină de lux se mărește în 2023

 autoturisme conectate la statia de incarcare electrica

În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%

Ieșenii ce dețin un autoturism ar putea să plătească mai mult pentru impozitul acestora în anul 2023. Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3, inclusiv, va crește cu un procent de 5,1 la sută. Prin urmare, ieșenii ce dețin un autoturism cu această capacitate cilindrică vor plăti 176 de lei. Autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3, inclusiv, vor înregistra o creștere a impozitului cu un procent de 5,1 la sută, iar valoarea acestuia va fi de 850 de lei. Cei care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmși 3.000 cm3, inclusiv, vor plăti, în anul 2023, suma de 2.223 de lei, creșterea fiind tot de 5,1 la sută.

Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3 va fi în valoare de 5.176 de lei. De asemenea, cei care dețin un autocar, microbuz sau autobuz ar putea plăti mai mult în 2023. Creșterea este în procent de 5,1 la sută pentru orice capacitate cilindrică a unui astfel de autovehicul.

Singurele vehicule pentru care nu se înregistrează creșteri privind valoarea impozitului sunt motocicletele, triciclurile, cvadriciclurile și autoturismele cu capacitatea cilindrică de până sau peste la 1.600 cm3, inclusiv. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95 la sută.

blocuri gri

Se majorează impozitul pe clădiri în 2023

Se majorează impozitul pe clădiri în Iași

persoana la ghiseu cu bani in mana

Ieșenii ce dețin autoturisme sau clădiri ar putea plăti maim ult în 2023 pentru taxe și impozite

Pentru clădirile rezidențiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp.

Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,40.

Conform proiectului de hotărâre, clădirile cu cadre din beton armat, cu pereți din lemn și cele cu pereți exteriori din cărămidă vor înregistra o creștere a impozitului cu 5,1 la sută.

La finalul lunii septembrie, Primăria Municipiului Iași a înregistrat încasări din taxe și impozite mai mari față de anul 2021. Totalul încasărilor este de 1.035.214,51 lei. Taxele și impozitele pentru anul 2022 au fost majorate de CL Iași la finalul anului 2021, creșterea fiind influențată de valoarea inflației din anul precedent.

Impozitul pentru o mașină de lux ar putea crește în anul 2023, dacă CL Iași va vota afirmativ proiectul de hotărâre cu privire la sumele ce fac bugetul local.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`