Prima pagină » Actualitate » Taxă de solidaritate pentru companiile din energie anunțată de PSD. România are printre cele mai mari prețuri la energie
Taxă de solidaritate pentru companiile din energie anunțată de PSD. România are printre cele mai mari prețuri la energie

Taxă de solidaritate pentru companiile din energie anunțată de PSD. România are printre cele mai mari prețuri la energie

30 aug. 2022, 13:29,
în Actualitate

Mihai Tudose anunță o taxă de solidaritate pentru companiile din energie. Social democratul e explicat modul în care va fi aplicată taxa şi ce se va întâmpla cu banii pe care îi vor strânge ca urmare a măsurii.

Asta în condiţiile în care România are cel mai mare preț la energie din Europa, țara fiind o producătoare de gaze naturale și energie electrică. Concret, România își produce un procent considerabil de energie și tot are prețuri peste țările care nu au resursele necesare.

Taxă de solidaritate pentru companiile din energie

Taxa de solidaritate va fi aplicată tuturor companiilor din energie care înregistrează profituri record. Mihai Tudose a explicat faptul că taxa va fi aplicată în funcţie de profit, iar banii vor fi folosiţi pentru compensarea facturilor la energie pentru consumatorii casnisi:

„Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Nu i-am văzut cu găletușa de curent în mână. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețul la consumatorul final. 0.68 la consumatorul casnic și un leu pentru consumatorul economic. Aș spune că aceste lucruri au fost decise în coaliție”, a spus Tudose.

Desigur, măsura poate fi de noaptea minții dacă e să devenim logici în gândire. Concret, Mihai Tudose ne explică faptul că banii obținuți de la firmele din energie vor fi folosiți pentru plățile pentru compensare, plăți care vor ajunge tot la aceste firme. Guvernul a anunțat faptul că va lua bani de la firme pentru a le da înapoi prin compensare.

Românii loviți de scumpiri la toată capitolele

Românii sunt loviți de scumpiri din toate punctele de vedere. Vor fi scumpiri la alimente, vor fi scumpiri la gazele naturale dar și la energia electrică. În tot acest context, guvernanții par să nu considere că modelul Ungariei este unul de succes. Vă aducem aminte faptul că Ungaria a plafonat prețurile la energie și la combustibil, iar acest lucru a dus ca statul maghiar să aibă printre cele mai mici facturi la utilități pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană.

Interesant este și faptul că România practică cele mai mari prețuri la energie, prețuri mai mari decât Spania, sau Portugalia, țări că nu au resurse interne și care au salarii considerabil mai mari decât în țară. În schimb ministrul Energiei anunță că țara are depozitele pline în proporție de peste 70%, iar românii nu vor rămâne fără gaze naturale la iarnă. Desigur, problema este la plata acestor facturi, nicidecum la cantitatea de gaze naturale care există. Oricum, social democrații au cerut remanierea lui Virgil Popescu pentru proasta gestionare a Ministerului Energiei, dar pare că nici ei nu au soluții concrete la problemele interne generate în mare parte din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și a războiului din Ucraina. Așadar, Mihai Tudose anunță taxă de solidaritate pentru companiile din energie, dar acest lucru nu va aduce la schimbări majore la facturile românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`