Autoritățile din municipiul Vaslui iau în considerare modificarea regulamentului de salubritate, pentru a impune și cetățenilor străini, inclusiv celor din Republica Moldova, să plătească taxa de salubritate.
Măsura vizează o categorie tot mai numeroasă de persoane care, deși locuiesc în oraș, nu achită contribuția la gestionarea deșeurilor.
Taxa de salubritate devine obligatorie și pentru cetățenii din Republica Moldova care locuiesc în Vaslui
Potrivit autorităților locale, taxa de salubritate este stabilită la 16 lei pe lună pentru fiecare persoană, iar modificările ar putea include și persoanele care au domiciliul sau reședința în Vaslui, dar care nu plătesc această taxă. Eugen Boț, directorul general al Direcției Economice din cadrul Primăriei Vaslui, a declarat că indiferent de naționalitate, cetățenii vor fi incluși în acest regulament.
„Avem în analiză modificarea regulamentului de salubrizare, să vedem în ce măsură anumite persoane care îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, fie că sunt moldoveni, egipteni, israelieni să fie incluşi la această contribuţie la taxa de salubrizare”, a declarat Eugen Boț, directorul general al Direcţiei Generale Economice a Primăriei Vaslui.
Această propunere vine în contextul creșterii numărului de cetățeni moldoveni care, deși au domiciliul oficial înregistrat în Vaslui, nu locuiesc efectiv acolo și, implicit, nu achită taxa de salubritate. Deși municipiul Vaslui avea la 1 ianuarie 2025 o populație de 146.058 de locuitori, cifra este influențată de numărul mare de moldoveni care nu trăiesc cu adevărat în oraș.
Primarul Lucian Braniște a explicat că autoritățile locale nu au o evidență clară a moldovenilor care locuiesc în oraș, mai ales după ce s-a modificat legea privind acordarea cetățeniei.
„Dacă ei au şi cetăţenie română, noi îi ştim de români, nu-i ştim de moldoveni, nu am cum să fac o diferenţiere. Singurul element pe care noi îl putem folosi spre comparaţie este acel recensământ, nu avem altceva, el este considerat cetăţean român odată ce apare în datele de la Statistică, pentru că are şi domiciliul şi toate documentele de cetăţean român. Nu putem să extragem, să spunem clar că până la linia asta sunt moldoveni. Odată ce ei au aici domiciliul, sunt consideraţi vasluieni”, a spus acesta.
În prezent, aproximativ 30.000 de persoane sunt înregistrate fiscal la primărie și au primit decizii de impunere pentru plata impozitelor, iar acest număr poate crește odată cu noile reglementări privind taxa de salubritate.
Noi reglementări și în orașul Focșani
Pe lângă Vaslui, alte orașe din România implementează reglementări similare. În Focșani, de exemplu, Primăria a propus un proiect de hotărâre care introduce o taxă de salubritate majorată pentru persoanele fizice și agenții economici care beneficiază de aceste servicii fără a avea un contract cu operatorul local. Astfel, persoanele fizice vor plăti 74 de lei pe lună, iar agenții economici vor fi taxați cu 2.366 de lei pe metru cub de deșeuri. Aceste măsuri sunt menite să elimine avantajele persoanelor care folosesc serviciul de salubritate fără a contribui corect la costurile acestuia.
„Persoanele care produc deșeuri și nu au încheiate contracte cu operatorul, este prezumat că beneficiază de serviciul de colectare și transport al deșeurilor, la fel ca și persoanele care au încheiate contracte cu operatorul de salubrizare, astfel beneficiază în mod fraudulos de același serviciu ca utilizatorii de bună credință care au încheiat contracte de salubritate”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.