Taxă de 300 de lei, pe lângă impozitul obligatoriu. Noua taxă are scopul de a întreține parcările de biciclete din oraș. Se întâmplă în Sectorul 6 al Capitalei, unde bucureștenii care stau la bloc și nu au unde să își parcheze bicicletele, o pot face pentru suma de 300 de lei, plătită anual. Legea se aplică pentru românii care stau la bloc.
Taxă de 300 de lei, pe lângă impozitul obligatoriu
Românii care locuiesc la bloc au de achitat o nouă taxă în 2025, în valoare de 300 de lei. Taxa trebuie plătită de către locatarii de la bloc din Sectorul 6 al Capitalei. Banii adunați din taxă vor fi folosiți pentru întreținerea parcărilor de biciclete din oraș. Contractele de parcare pentru biciclete sunt valabile 12 luni de la data semnării iar prelungirea acestora trebuie să fie făcută cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea contractului.
Primăria îi anunță pe cei care stau la bloc și vor să își prelungească aceste contracte de închiriere a locurilor de parcare pentru biciclete că pot să o facă prin achitarea sumei de 300 de lei. Noile parcări din Sectorul 6 sunt amplasate în zone importante, ușor de accesat de locuitori.
Parcările sunt dotate cu tehnologi moderne, precum panouri fotovoltaice pentru energie sustenabilă, camere de supraveghere conectate la Poliția Locală, avertizoare pentru uși deschise și senzori de lumină. Românii care stau la bloc și nu au unde să își țină bicicleta pot opta pentru maxim 2 locuri/persoană, prețul ajungând la 600 de lei pe an.
Ce este „taxa pe paragină” pentru români
Noua taxă numită taxa de paragină se aplică de anul acesta și va crește o dată cu impozitele și taxele locale. O anumită categorie de proprietari va avea de achitat taxa de paragină, cea mai mare taxă din România. Proprietarii de clădiri și terenuri care nu au grijă de ele și le abandonează vor avea de plătit o taxă de paragină. Taxa pe paragină creşte cu până la 500% din ianuarie 2025. Noua lege a intrat deja în vigoare în anumite zone ale țării. Decizia de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se aplică în mai multe județe.
Dacă în București și în alte zone ale țării proprietarii de clădiri degradate vor avea de plătit un impozit mult mai mare, proprietarii de apartamente din Craiova vor beneficia de 50% reducere la impozitul pe clădiri, dar în anumite condiții. Proprietarii clădirilor rezidențiale care investesc în reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei blocurilor vor beneficia de această reducere. Reducerea se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, pentru solicitările depuse până la 31 martie 2025, cu condiția ca documentele justificative să fie emise până la 31 decembrie 2024. Primăria subliniază că această inițiativă are un impact pozitiv asupra aspectului urban al orașului și contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor.
Cert este că anul 2025 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Se va schimba și metoda de calcul a impozitului pe locuință. Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din marile orașe. Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un timp atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare. S-a renunțat la termenul de 1 ianuarie 2025, cum era stabilit inițial.
O nouă taxă vor avea de achitat și locatarii de la bloc din sectorul 6 București. Este vorba despre plata pentru contracte de închiriere a locurilor de parcare pentru biciclete.