Prima pagină » Actualitate » Tatucul fondurilor europene! Procurorii DNA au luat in vizor un afacerist iesean implicat intr-o escrocherie de proportii!
Tatucul fondurilor europene! Procurorii DNA au luat in vizor un afacerist iesean implicat intr-o escrocherie de proportii!

Tatucul fondurilor europene! Procurorii DNA au luat in vizor un afacerist iesean implicat intr-o escrocherie de proportii!

23 feb. 2016, 21:41,
Catalin Boacna, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:541955;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Unul dintre cei mai experimentanti consultanti pe fonduri europene din Iasi este vioara intai intr-un mega-dosar @ Ieri, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Dumitru Stefan, pentru ca impreuna cu mai multi fermieri ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 5 milioane euro in bugetul Uniunii Europene

Dumitru Stefan, administratorul unei firme din Iasi, ar fi pus la cale un plan de-a dreptul incredibil de a obtine fonduri europene cat mai mari, pe baza unor jonglerii ilegale. Mai exact, procurorii sustin ca Dumitru Stefan cauta fermieri care doreau sa obtina fonduri europene, promitea ca se ocupa de absolut totul, insa depunea spre decontare acte false pentru a obtine banii. Acesta este administratorul firmelor Power Land SRL si Sinergis SRL Iasi, doua firme care realizeaza studii de fezabilitate pentru proiectele europene din domeniul agricol.

Mai multi proprietari de ferme zootehnice din zona Bucovinei au fost determinati sa intre in afacere si sa obtina bani europeni pe baza unor acte false. Dumitru Stefan s-ar fi inteles cu mai multi constructori de la care avea nevoie de facturi si contracte, care atestau ca au fost realizate modernizari ale unor ferme de porcine. In aceste facturi erau trecute preturi mult mai mari decat in realitate, iar lucrarile pentru care erau emise nu existau in realitate. Pe baza acestor facturi, a contractelor de lucrari si a centralizatoarelor de lucrari, obtinea banii europeni. Ieri, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Suceava au decis trimiterea in judecata atat a lui Dumitru Stefan, cat si a fermierilor care au semnat documentele respective. Pe lista celor care sunt judecati pentru infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene se afla urmatorii: Ilie Daneliuc, Aurica Daneliuc, Neculai Barbu, Iuzic Andrei, Lucian Grigoras, Stefan Nicolae, Emil Lucau, Vasile Durlihac, Violeta Tudosi, Costinel Birau si Adrian Eusebiu Catrinescu.

„În perioada 2009-2012, inculpatul Stefan Dumitru, în calitate de consultant al unei societati comerciale, i-a sprijinit pe inculpatii Daneliuc Ilie, Daneliuc Lacramioara Aurica , Barbu Neculai, Iuzic Andrei, Grigoras Lucian, Stefan Nicolae, Lucau Emil Danut, Durlihac Vasile, Tudosi Violeta, SC Aida SRL, SV Dani Aura Srl, Sc Lik – Vox SRL, Sc Robert Zootehnic SRL, SC Terra Zootehnic SRL, SC Green Tur Bucovina SRL, sa depuna cu intentie, la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – Centru regional Iasi, cereri de finantare pentru realizarea unor proiecte finantate din fonduri europene, în domeniul zootehnic, mai exact, înfiintarea unui numar de 5 ferme de crestere a porcinelor si modernizarea unei fabrici de procesare a produselor lactate si a brânzeturilor”, au precizat ieri procurorii de la DNA Suceava.”Pe parcursul implementarii proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeasi institutie, documente false si inexacte, întocmite de inculpatii Birau Costinel, Catrinescu Eusebiu Adrian, în calitate de administratori ai unor societati comerciale cu un comportament de tip fantoma, si de Stefan Dumitru, în calitate de consultant. Documentele au vizat îndeplinirea conditiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selectie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii/lucrari si marirea nejustificata a cheltuielilor eligibile, activitati care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept a fondurilor respective”, au completat acestia. Prejudiciul total este de 21.579.000 lei, aproximativ 5 milioane euro. A fost pus sechestru pe bunurile acuzatilor din dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *