Prima pagină » Sanatate » Tătăneasa, planta cu proprietăți antimicrobiene. Care sunt beneficiile și contraindicațiile acestei plante medicinale

Tătăneasa, planta cu proprietăți antimicrobiene. Care sunt beneficiile și contraindicațiile acestei plante medicinale

22 nov. 2023, 13:59,
BZI.ro, în Sanatate

Tătăneasa este o plantă cu proprietăți antimicrobiene. Puțini sunt cei care știu ce efecte miraculoase are aceasta, dar mai ales cum se folosește. Frunzele și rădăcina de tătăneasă sunt întrebuințate sub formă de ceai, tinctură, pulbere și creme. Iată care sunt beneficiile și contraindicațiile acestei plante medicinale.

Tătăneasa, planta cu proprietăți antimicrobiene

Extractul din rădăcina și frunzele de tătăneasă ameliorează durerile musculare, are proprietăți antimicrobiene, reduce riscul de boli cardiovasculare și inflamatorii. Tătăneasa are efecte hepatoprotectoare, susține și accelerează vindecarea rănilor și menține sănătatea gastrointestinală.

Tătăneasa este una dintre cele mai apreciate plante medicinale. Ceaiul de tătăneasă este recomandat pentru a calma durerile de stomac, crampele abdominale sau durerile cauzate de hemoroizi. Cremele cu extract de tătănească vindecă rănile, au proprietăți antiinflamatorii, iar tinctura de tătăneasă este recomandată pentru tratarea reumatismului, artritei și entorselor. Pulberea de tătăneasă se administrează cu lingurița pentru tratarea problemelor gastrice. Eficient în cazul problemelor intestinale este și ceaiul de verbină. Acesta este aromat, ușor de preparat și cu efecte miraculoase pentru organism. Ceaiul de iasomie este recomandat și el pentru calmarea durerilor de cap, a migrenelor sau a disconfortluui abdominal. Acest ceai previne insomnia și atacurile de panică.

Tătăneasa este o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru organism. Nu trebuie depășită doza zilnică, fie că planta este preparată sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau creme. Pentru consum se folosesc doar frunzele și rădăcinile, dar în doză moderată pentru că tătăneasa conține și substanțe otrăvitoare.

Cele mai bune remedii naturiste cu tătăneasă

Leacurile naturiste pe bază de tătăneasă sunt eficiente și la îndemâna oricui. Pulberea de tătăneasă este benefică pentru tratarea gastritei, a ulcerului gastric și duodenal. Se ia câte jumătate de linguriță de pulbere de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea de tătăneasă reduce aciditatea și protejează pereții stomacului.

Eficientă este și rădăcina de tătăneasă. Se mestecă o bucățică mică de rădăcină de tătăneasă timp de câteva minute. Rădăcina de tătăneasă calmează tusea productivă, tratează infecțiile, bronșita, ameliorează simptomele pneumoniei și tuberculoza pulmonară.

Tătăneasa este benefică și pentru uz extern. Pasta din pulbere de tătăneasă este recomandată pentru tratarea mai multor afecțiuni ale pielii. Se amestecă 2 linguri de pulbere de tătăneasă cu apă caldă până când se formează o pastă care se întinde peste pielea afectată de o rană sau de o arsură. Cremele cu tătăneasă mențin pielea tânără și sănătoasă, vindecă rănile, vânătăile și calmează usturimea cauzată de ciuperci ale pielii.

Tătăneasa oprește hemoragiile, are o putere antiinflamatoare, astringentă, emolientă și expectorantă. Această plantă medicinală este cel mai bun remediu naturist pentru piele, musculatură și sistemul digestiv.

Maceratul din rădăcină de tătăneasă este recomandat în cazul gutei sau a herniei. Ceaiul din frunze de tătăneasă este recomandat pentru consum în cazul afecțiunilor digestive sau respiratorii. Frunzele de tătăneasă pot fi adăugate și în salatele de primăvară care revitalizează organismul după sezonul rece. Tătăneasa este ideală pentru uz intern, dar și extern.

Tătăneasa este una dintre plantele medicinale cu efecte miraculoase pentru organism. Pentru leacurile naturiste se folosesc frunzele de tătăneasă, dar benefice sunt și rădăcinile acestei plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *