Prima pagină » Local » Tatăl părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași era un om sever. Iată ce l-a învățat pe duhovnic – VIDEO

Tatăl părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași era un om sever. Iată ce l-a învățat pe duhovnic – VIDEO

17 oct. 2022, 10:11,
în Local

În copilărie, părintele Calistrat Chifan a învățat o lecție prețioasă de viață de la tatăl său. Acesta l-a educat, încă de la o vârstă fragedă, să înțeleagă valoarea muncii și a banului. Iată ce a povestit îndrăgitul duhovnic în emisiunea BZI LIVE.

Cu toții știm că cei șapte ani de acasă sunt cei mai valoroși. Ei bine, în această perioadă, părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a învățat că „de la bătut mingea și de la stat pe prund nu se dă mâncare și nici bani”, așa cum spunea severul lui tată. Astfel că, încă de la o vârstă fragedă, duhovnicul a lucrat, pentru a se întreține la școală, fiindcă, pe atunci, vremurile erau și mai grele decât sunt acum. Acesta a fost sfătuit că, pentru a-și croi un drum în viață, trebuie să învețe, evitând, în acest fel, să devină „sclavul altuia”.

Tatăl părintelui Calistrat Chifan era un sever: „Cu el nu discutai, nu era omul dialogului”

Despre tatăl său, părintele Calistrat Chifan spune că era un om sever. Când venea vacanța de vară, el îl trimitea să lucreze, pentru ca, la toamnă, să își poată cumpăra tot ce avea nevoie pentru școală: încălțăminte, cărți, caiete, uniformă și altele, în ciuda vârstei fragede. În acest fel, duhovnicul învăța valoarea banului și, potrivit spuselor acestuia, arăta a „om serios”.

„Tatăl meu era un om sever, foarte aspru. Cu el nu discutai, nu era omul dialogului. Și, când venea câte o vacanță, mă pregăteam și eu de o vacanță, cum se spune. Și el îmi spunea: „De la bătut mingea și de la stat pe prund (așa se spunea la apa Sucevei) nu se dă mâncare și nici bani. Te duci toată vacanța și îți cauți ceva de lucru, că la toamnă, ai cuvântul meu, nu vezi papuci, nu vezi cărți, nu vezi uniformă, nu vezi caiete, nu îți iau nimic de școală. Tu muncești și ți le faci, că atunci ai să știi de ce înveți. Ori scapi de muncă și n-ai să vrei să fii sclavul altuia, ori dacă nu vrei să înveți, atunci du-te, că pământ, sapă, topor, grapă, cai, coasă, furcă există.”, a povestit duhovnicul pentru BZI LIVE.

Întrebat dacă nu a rămas cu traume din copilărie, duhovnicul a mai povestit că a muncit încă din clasa a patra, la fabrica de cherestea din sat, alături de un unchi de-al său.

„Ce traume? În clasa a patra, un unchi de-al meu, Nicu, care nu mai trăiește, m-a luat la fabrica de cherestea de acolo din sat și împachetam lădicioare mici de pus fructe, le puneam mâner. Și am făcut într-o lună 400 de lei, mi-am luat pantofii și uniforma. Și în următoarea lună mi-am făcut bani de caiete și mi-a mai rămas ceva pentru mine, pentru cărți de citit. Și mi-a zis tata: „Uite, parcă începi să semeni a om serios”, a mai spus părintele Calistrat.

Părintele Calistrat Chifan: „Suferința nu are măsură”

Părintele Calistrat Chifan a mai adăugat că, în clasa a șaptea a mers la stână, unde a învățat să mulgă vaci, să mulgă oi și să facă brânză. Apoi, când a terminat clasa a opta, îndrăgitul duhovnic a plecat cu un unchi de-al său în Banat, de unde s-a întors cu 1700 de lei, fapt ce l-a făcut mândru pe tatăl său, pentru că a învățat să își câștige singur banii.

„În clasa a șaptea, m-am dus la stână, la muls vaci, la muls oi, am învățat să fac brânză, am învățat oieritul, cum se spune. În clasa a opta, când a, terminat-o, tata mi-a zis: „Și vara asta ce faci?”. Zic, am auzit că un unchi de-al meu merge la lucru și m-am dus în Banat de unul singur, în Timișoara și am făcut vreo 1700 de lei. De la bătut cânepă, de la ales haldan și am venit cu banii mei. Și i-am spus tatei: „Nu te atingi, aceia sunt banii mei.” Iar el a zis: „Nu mă ating, mie îmi pare bine că știi să îți câștigi banul și să nu mori de foame, decât să crești un ticălos. Deci asumarea responsabilității dintr-o problemă, te și scoate din necaz.

Adică ieși de la casa de copii, dar învață, ca să ai și o diplomă, învață să ai o meserie, să fii corect în viață, să poți să îți depășești situația asta, măcar tu, când te-ai căsători, copilul tău să nu treacă prin ce ai trecut tu. Deci suferința nu are măsură, suferința e fără de măsură. Cum spune Mântuitorul, toată viața e o luptă și o ispită, dar, spune tot Mântuitorul, „dacă pe voi vă vor prigoni, întâi pe mine m-au prigonit. Dacă pe voi vă vor batjocori, întâi pe mine m-au batjocorit.”, a completat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *