Prima pagină » Titlurile zilei » Tată și fiu, acuzați că au cumpărat ilegal un tezaur medieval găsit în centrul Iașului! Peste 100 de monede de o valoare inestimabilă, tranzacționate cu 6.000 de euro (Exclusiv)

Tată și fiu, acuzați că au cumpărat ilegal un tezaur medieval găsit în centrul Iașului! Peste 100 de monede de o valoare inestimabilă, tranzacționate cu 6.000 de euro (Exclusiv)

11 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

După ce au fost acuzați că au cumpărat ilegal un tezaur medieval de peste 100 de monede descoperite pe un sit arheologic, doi ieșeni, tată și fiu, vor fi nevoiți să dea ochii cu judecătorii. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au trimis ieri la instanță acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Laurențiu Liviu Irina și Iulian Ciprian Irina pentru tăinuire și instigare la tăinuire.

Un tezaur medieval de peste 100 de monede i-a băgat în bucluc pe doi ieșeni, tată și fiu. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au trimis ieri la instanță acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Laurențiu Liviu Irina și Iulian Ciprian Irina, având ca obiect recunoaşterea de către aceştia a comiterii faptelor de instigare la tăinuire, respectiv tăinuire. Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal.

Mai apoi, magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz. Însă, dat fiind faptul că este vorba despre un acord de recunoaștere a vinovăției, cel mai probabil decizia va fi cea aleasă de procurori pentru cei doi ieșeni, tată și fiu. În dosar, Ministerul Culturii este considerat parte vătămată. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz în cadrul căruia peste 100 de monede dacice au fost recuperate din Marea Britanie.

Doi ieșeni, tată și fiu, acuzați că au cumpărat ilegal un tezaur medieval

Oamenii legii au afirmat că cei doi ieșeni, tată și fiu, Laurențiu Liviu Irina și Iulian Ciprian Irina, au intrat în vizorul lor în urmă cu câteva luni.

„În cauză s-a reţinut că, în cursul lunii decembrie 2021, inculpatul L.L.I. l-a determinat pe fiul său, inculpatul I.C.I., să achiziționeze pe data de 14 decembrie 2021, în orașul Podu Iloaiei, cu suma de 21.000 de lei și 1.750 de euro, 103 monede medievale din argint de la alte două persoane, cunoscând că monedele au fost sustrase de către cei doi dintr-un sit arheologic, cu ocazia săpăturilor efectuate în zona unui complex din municipiul Iași”, a declarat ieri Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz privind secretele unui alt tezaur ascuns în Iași.

Peste 100 de monede de o valoare inestimabilă, cumpărate la Podu Iloaiei

Pe data de 14 decembrie 2021, anchetatorii ieșeni au dispus reținerea lui Iulian Ciprian Irina, pentru o perioadă de 24 de ore, dispunându-se ulterior faţă de acesta măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

„Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 20 decembrie 2021, s-a dispus reținerea inculpatului L.L.I., pentru o perioadă de 24 de ore, iar, prin încheierea magistratului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Iași s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile, măsură care a fost prelungită ulterior. Precizăm că toate persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive”, a încheiat Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Conform anchetatorilor, din acest dosar a fost disjuns un altul, pentru cele două persoane care au descoperit monedele și le-ar fi vândut. În ceea ce privește dosarul celor doi ieșeni, tată și fiu, acuzați că au cumpărat ilegal un tezaur medieval, acesta va începe pe 17 martie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`