Prima pagină » National » TAROM explică de ce a renunțat la sloturile de pe aeroportul Heathrow, Londra: „O măsură necesară”
TAROM explică de ce a renunțat la sloturile de pe aeroportul Heathrow, Londra:

TAROM explică de ce a renunțat la sloturile de pe aeroportul Heathrow, Londra: „O măsură necesară”

20 aug. 2024, 23:58,
în National

TAROM continuă să implementeze planul de restructurare, care include și vânzarea sloturilor de pe aeroportul Heathrow din Londra către Qatar Airways, o măsură considerată esențială pentru a asigura sustenabilitatea economică a companiei.

„Compania națională TAROM își continuă procesul de restructurare, iar un aspect important al acestui plan este vânzarea sloturilor de pe Aeroportul Heathrow către Qatar Airways. Această tranzacție strategică, ce urmează să fie finalizată pe 26 octombrie 2024, este vitală pentru a garanta viabilitatea financiară a companiei. Planul de restructurare al TAROM include acțiuni cheie menite să reducă pierderile, să plătească datoriile, să stabilizeze compania și să o aducă pe un drum de profitabilitate, asigurând astfel un viitor sustenabil”, se precizează într-un comunicat.

TAROM estimează că această tranzacție va aduce beneficii economice

Compania subliniază că una dintre aceste măsuri este valorificarea activelor, cum ar fi sloturile de operare de pe Heathrow, pentru a îmbunătăți indicatorii de performanță economică.

„Decizia de a valorifica sloturile de operare pe Heathrow a fost luată după o analiză aprofundată a condițiilor de operare și a impactului economic asupra companiei. TAROM a fost nevoită să opereze două zboruri zilnice pe Heathrow pe tot parcursul anului, fără a putea ajusta frecvența sau orarul în funcție de cerere. Această decizie a ținut cont de preferințele majorității pasagerilor români pentru zboruri low-cost de pe alte aeroporturi londoneze, mai accesibile, și de faptul că fluxurile de pasageri s-au dispersat către orașe mai mici din Anglia, evitând astfel costurile ridicate ale Heathrow”, conform comunicatului.

TAROM estimează că această tranzacție va aduce atât beneficii operaționale, cât și economice.

„Așa cum a fost prevăzut în planul de restructurare, compania a reușit să vândă sloturile de pe Heathrow, singurul aeroport unde astfel de tranzacții sunt posibile, către Qatar Airways. Această vânzare ne permite să continuăm investițiile și să îndeplinim obiectivele planului de revitalizare a TAROM”, a declarat Costin Iordache într-o conferință de presă.

Sumele obținute din aceste tranzacții, parte din măsurile incluse în planul de restructurare, sunt destinate stabilizării financiare a companiei și trecerii la profit, operând în condiții de piață concurențială, fără intervenții de stat.

Finalizarea tranzacției de vânzare a sloturilor de pe Heathrow va permite TAROM să continue planul de restructurare, aprobat de Comisia Europeană, și să optimizeze utilizarea resurselor disponibile.

Compania a raportat că în 2023 a reușit să reducă pierderile semnificativ, cu 174 milioane lei, ajungând sub pragul de 100 milioane lei. TAROM estimează un profit operațional de 278,53 milioane lei, în contrast cu pierderea brută de 99,47 milioane lei înregistrată la finalul anului 2023, și precizează că nu mai are datorii curente la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *