Țările din OPEC+ par că doresc să umilească SUA prin ultima decizie pe care acestea au luat-o. Așadar, aceștia au mărit producția de petrol în bătaie de joc, într-un moment în care prețul combustibilului atinge cifre alarmante.
Vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită pare să nu îi fi înduplecat pe liderii mondiali de extragere a petrolului. Cu toate că inițial se vorbea despre o creștere mai mult decât suficientă, țările din OPEC+ s-au răzgândit. Mai mult, pare că Joe Biden înregistrează eșec după eșec în politica externă.
Ţările OPEC+ umilesc SUA
Așadar, țările din cadrul OPEC+ au decis, la solicitarea SUA, să mărească producția de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi. Specialiştii explică faptul că întreaga cantitate este de ajuns pentru consumul în 86 de secunde. Analiştii politici au explicat faptul că o asemenea decizie este mai degrabă o umilire a SUA și a lui Joe Biden. Cu toate acestea, prețul petrolului a scăzut cu 3% miercuri. Pentru iulie și august, OPEC+ fusese de acord să adauge pe piață peste 600.000 de barili pe zi. Dar, după ultima întâlnire, OPEC+ a decis că va crește producția de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi din septembrie, ceea ce unii analiști au descris drept o insultă.
„Este atât de puţin încât să nu aibă sens. Din punct de vedere fizic, este o problemă marginală. Ca gest politic, este aproape insultător”, a declarat Raad Alkadiri, director general pentru energie, climă şi sustenabilitate la Eurasia Group.
Creșterea precizată mai sus este una dintre cele mai mici din istoria OPEC din momentul în care au fost introduse cotele, în 1982. Preţul petrolului Brent a scăzut miercuri cu 2,9%, la 97,61 dolari pe baril, iar cel al petrolului UŞ WTI a coborât cu 3,1%, la 91,49 dolari pe baril. Ambele contracte au avut o evoluţie fluctuantă pe parcursul şedinţei. OPEC+ creștea în mod normal producția cu 430.000 – 650.000 pe lună, pentru a mai reduce din eliminarea record a livrărilor din perioada COVID-19.
Începe SUA să piardă din influența mondială?
OPEC, care are 13 membri de bază, a fost înființată în 1960 ca un cartel, cu scopul de a fixa oferta mondială de petrol și prețul acestuia. Arabia Saudită este cel mai mare producător unic din cartel. Analizând situația internațională pare că SUA își pierde din influentă. Sunt tot mai multe țări care pare că formează o coaliţie împotriva SUA. În principiu coaliția este formată din Rusia și China, dar la acestea se mai adaugă și țările din lumea arabă, dar și țările din alianța BRICS.
Una peste alta, SUA pare că înregistrează eșec peste eșec în politica internațională. Așadar, cu toate că China a avertizat SUA să nu efectueze o vizită în Taiwan, aroganța americanilor a generat un răspuns în forță de la Beijing. Concret, China face cele mai mari exerciții militare din istorie, ca răspuns la provocarea SUA. Un altă răspuns care a subliniat coaliția împotriva SUA a fost momentul în care, după începerea războiului din Ucraina, liderii OPEC au răspuns negativ la solicitarea SUA de a scoate Rusia din grup.
În concluzie, faptul că OPEC+ umilește SUA nu trebuie să ne surprindă mai ales că Joe Biden este considerat un președinte foarte slab.