Prima pagină » Actualitate » Ţările care eludează sancţiunile împotriva Rusiei vor fi sancţionate de UE

Ţările care eludează sancţiunile împotriva Rusiei vor fi sancţionate de UE

29 nov. 2022, 09:34,
BZI.ro, în Actualitate

Uniunea Europeană va putea sancționa țările care eludează sancțiunile împotriva Rusiei. dar și cetățenii acestor țări terțe. Printre sancțiunile impuse se include și oprirea achizițiilor de petrol rusesc, sancțiune la care a răspuns Rusia, menționând că nu va livra producția petrolieră statelor  care vor implementa un plafon de preț.

Potrivit unui comunicat emis de preşedinţia UE, decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene a fost adoptată de guvernele europene „în unanimitate”. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat că Uniunea Europeană îşi rezervă dreptul de a sancţiona eludarea sancțiunilor împotriva Federaţiei Ruse, pentru a garanta punerea în aplicare a acestora.

Ţările care eludează sancţiunile împotriva Rusiei vor fi sancţionate de UE

De altfel, Uniunea Europeană va sancţiona ţările care ocolesc sancţiunile împotriva Rusiei.

„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

Acesta a mai adăugat ca decizia luată la nivelul guvernelor europene ar putea fi un instrument pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită. Punerea în aplicare a sancţiunilor are nevoie de un efort comun.

De exemplu, Turcia este mereu acuzată că a eludat sancţiunile europene. Chiar dacă a fost stabilit un embargou european, Turcia a găsit o altă rută „ocolitoare” pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista «infracţiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

Următorul pas se referă la adoptarea legislaţiei care să definească infracţiunile şi sancţiunile care trebuie puse în aplicare conform încălcării sancţiunilor europene. Până acum, europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, printre care se include şi oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.

Plafon de preţ la gaze naturale propus de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus un plafon la preţul gazelor naturale, la nivelul Uniunii Europene, la valoarea de 275 de euro pe Megawatt-oră pentru derivate cu livrare peste o lună de pe bursă olandeză. Potrivit comisarului european pe energie, Kadri Simson, plafonul ar trebui să fie valabil de la 1 ianuarie 2023.

Conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), dacă interdicţia Uniunii Europene va fi aprobată, Federaţia Rusă ar putea întâmpina dificultăţi în găsirea noilor pieţe pentru a livra producția de petrol. Astfel, Rusia ar putea pierde aproximativ două milioane de barili pe zi din producţie, comparativ u nivelul de dinaintea războiului.

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că Federaţia Rusă nu va livra ţiţei sau producția de petrol statelor care vor implementa un plafon de preţ. Însă, producţia de petrol se va livra către parneterii „orientaţi către piaţă”. Decizia vine în contextul în care UE ar putea stabili un plafon pentru producția rusească.

Decizia Rusiei vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să interzică din 5 decembrie 2022 importurile de ţiţei rusesc şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie 2023. Unele ţări, precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au menţionat ca companiile vo beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport.

Așadar, Comisia Europeană va „acţiona rapid” şi va prezenta o propunere pentru contracararea eludării sancţiunilor și va sanționa țările care eludează sancțiunile împotriva Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *