Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:54993;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Cu totii aveam intr-o anumita masura acea dorinta de a pleca in lume, de a calatorii in locuri indepartate si de a descoperii culturi diferite. Calatoriile sunt una dintre cele mai nobile preocupari ale omului, ce ne poate schimba modul in care gandim si vedem viata. Pentru multi, insa, calatoriile obisnuite in locuri dedicate turistilor nu mai sunt la fel de interesante si isi doresc sa exploreze locuri unice, care sa le largeasca orizonturile si care sa-i transporte intr-o lume complet diferita. Pentru acei aventurieri noi am incropit o lista cu locuri minunate care cu siguranta merita mai multi turisti.
Armenia
De la caderea regimului sovietic, aceasta mica tara din Caucaz a fost deseori asociata cu conflicte. Totusi, cu exceptia catorva incidente in regiunea Karabakh, Armenia este o destinatie sigura, cu o multime de pensiuni si ferme agro-turistice ce isi asteapta musafirii dornici sa descopere zonele naturale minunate din acesta tara. Odata ajuns in Armenia vei descoperi o multitudine de biserici masive si ruine ale unor lacasuri de cult inghesuite in canioane verzi si zone rurale alpine superbe. Nu rata Manastirea Geghard cu ai sai lei din piatra sau Manastirea Sanahin cu mormintele din piatra cu decoratiuni intricate. Dealurile verzi sunt impanzite cu temple pagane din vremuri demult apuse, iar statiuni fermecatoare, precum Dilijan, sunt locul perfect pentru o pauza relaxanta, potrivit ghiduri-turistice.info.
Nicaragua
Hotii si traficantii de droguri au creat o reputatie nu tocmai pozitiva acestei tari din America Centrala. Dar, desi Nicaragua este una dintre cele mai sarace natiuni din America Latina, este si una dintre cele mai sigure. Asa ca, de ce sa nu treci acest loc exotic pe lista ta de calatorie? Nicaragua este marginita si de Marea Caraibilor si de Oceanul Pacific, ceea ce inseamna ca se mandreste cu o sumedenie de plaje minunate, iar noua autostrada ce duce spre zona rurala Rio San Juan face explorarea acestui mic paradis si mai usor. Descopera pasarile multicolore in Rezervatia Biologica Indio Maiz si cazeaza-te la noile cabane eco unde vei fi privit de un card de maimute curioase in timp ce iti iei micul dejun.
Nepal
Desi Nepal a atras de mult timp calatorii dornici de aventura, cutremurul devastator din aprilie 2015, in urma caruia 8.000 de persoane si-au pierdut viata, a decimat industria turismului a acestei tari. Totusi, in prezent, starea acestui mic stat este stabila, iar templele si palatele superbe, care au fost distruse de seism, au fost reconstruite. Desi energia electrica nu este constanta in Nepal (nici drumurile pavate), cei care sunt dispusi sa sacrifice putin din confort vor fi rasplatiti cu o sumedenie de trasee montane incredibile, inclusiv Circuitul Annapurna, la poalele masivului Himalaya. Daca nu esti dispus sa faci atata efort, capitala Kathmandu te va tine ocupat cu o sumedenie de temple budiste.
Iran
Pana nu demult, o vizita in Iran era aproape imposibila pentru europeni, gratie relatiilor diplomatice reci. Dar, din 2016, Iran a devenit mai accesibil pentru calatori, dar inca este necesara obtinerea unei vize si cel mai probabil vei fi nevoit sa calatoresti in compania unui ghid. Totusi, infrastructura turistica este din ce in ce mai dezvoltata, iar lanturi hoteliere internationale au inceput sa construiasca si aici. Desi pare complicat sa ajungi in aceasta tara, efortul va merita. Iran are 19 situri aflate pe lista de patrimoniu UNESCO, de la giganticele ruine de la Persepolis, fosta capitala a Imperiului Persan, la superbul Palat Golestan din Teheran cu decoratiuni intricate si gradinile de trandafiri si fatadele decorate cu faianta colorata din Isfahan. Deoarece nu sunt atat de multi turisti, localnicii te vor intampina cu bratele deschise si cantitati uriase de mancare.
Uzbekistan
Precum alte tari foste sovietice din Asia Centrala, Uzbekistan a suferit mult timp din cauza unei combinatii de izolare dictatoriala si pericole teroriste. Dar, in ciuda vigilentei presedintelui Karimov, calatorii pot explora in siguranta aceasta natiune. Odinioara epicentrul Drumului Matasii, Uzbekistan este una dintre cele mai frumoase si bogate din punct de vedere istoric destinatii din Asia Centrala. Cei care se avanta in afara locurilor turistice vor fi intampinati cu o sumedenie de peisaje naturale minunate, o arhitectura fascinanta si un haos ospitalier din partea localnicilor bucurosi de oaspeti. Odata ajuns in acest colt de lume, nu trebuie sa ratezi complexurile extraordinar de albastre din Bukhara si Samarkand.
Albania
Timp de zeci de ani Albania a fost una dintre cele mai putin vizitate tari din Europa, o adevarata fortareata izolata de fostul dictator comunist Enver Hoxha, care s-a ruinat odata cu moartea acestuia si a dizolvarii regimului sovietic. Astazi, Albania este la fel de sigura precum celelalte tari din sud-estul Europei, orasele istorice otomane precum Berat si Gjirokastra, dar si Riviera albaneza starnind curiozitatea calatorilor. Paljele de la Adriatica, impanzite cu ruinele unor amfiteatre greco-romane si biserici ortodoxe perfect albe, sunt locul perfect pentru o vacanta la malul marii. Nu rata nici complexul imens de la Butrint, unul dintre cele mai mari si bine prezervate orase greco-romane din Europa.
Timorul de Est
In ultimele secole Timorul de Est, o bucata de pamant cu mai putin de un milion de locuitori, dintr-o multitudine de etnii, din arhipelagul indonezian, a fost o colonie portugheza. In anii ’70 Timor si-a castigat independenta de Portugalia si a fost anexata Indoneziei. Desi in ultimul deceniu, aici au avut loc mai multe razboaie civile, in 2012 Timor a fost declarat un stat stabil si o destinatie minunata pentru cei dornici de aventura. Frumusetea naturala a acestei tari este principalul motiv pentru care ar trebui sa o vizitezi, in special recifurile de corali ce se intind peste 160 de kilometri de-a lungul coastei. Zonele de scufundari si snorkeling de aici sunt considerate unele dintre cele mai bune din lume, in timp ce fascinantul oras Dili debordeaza de muzica si culoare, mai ales in sezonul carnavalului.
Georgia
Anii de la caderea regimului sovietic nu au fost tocmai generosi cu Georgia, o tara acoperita cu vie din Caucaz care odinioara este destinatia favorita a elitei literare rusesti. Dar, dupa razboiul de scurta durata din 2012 cu Rusia, Georgia a reusti sa se dezvolte intr-o tara fermecatoare si o destinatie interesanta pentru calatori. Statiunile montane cu cabane superbe le rivalizeaza pe cele din Elvetia, iar fatadele Art Nouveau din portul Batumi de la Marea Neagra au fost restaurate. In acelasi timp, Tbilisi a devenit una dintre cele mai inovative capitale din Europa de Est. Spiritul boem al acestui oras inca mai poate fi observat in palatele din secolul trecut care au fost transformate in cafenele si restaurante. Nu rata nici regiunea viticola Kakheti unde poti savura soiuri de vin unice in lume sau poti vizita manastiri medievale cocotate pe dealurile cu vie.