Prima pagină » Local » Târgul locurilor de muncă pentru ucraineni a început la Iaşi – GALERIE FOTO

Târgul locurilor de muncă pentru ucraineni a început la Iaşi – GALERIE FOTO

08 sept. 2022, 10:38, 3 ,
BZI.ro, în Local

Astăzi, 8 septembrie 2022, a început târgul locurilor de muncă pentru ucraineni, la Iaşi. Evenimentul se va desfăşura joi, până la ora 14.00, la Casa de Cultură a Municipiului Iași.

La târg s-au prezentat deja încă de la primele ore zeci de persoane.

Târgul locurilor de muncă pentru ucraineni, organizat la Iași

Timp de câteva ore, la Casa de Cultură din Iași s-a organizat târgul de locuri de muncă pentru cetățenii din Ucraina. De asemenea, important de menţionat este faptul că 10 angajatori din domenii precum HoReCa, industrie şi alimentație sunt prezenți la eveniment.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi, Adriana Sirghie, a transmis că cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze la Iași au ocazia acum să devină persoane ocupate.

„La acest eveniment organizat astăzi, 8 septembrie 2022, respectiv bursa locurilor de muncă pentru cetăţeni ucraineni, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi are rol de partener. Noi ne-am dorit ca persoanele care sunt din Ucraina şi s-au stabilit pe teritoriul judeţului Iaşi să aibă oportunitatea de a-şi găsi un loc de muncă, de a deveni persoane ocupate. Astfel încât, astăzi împreună cu organizatorii evenimentului am invitat 10 operatori economici care au venit cu oferte de munca care se pliază pe ocupaţiile ce le pot profesa persoanele din Ucraina la noi în România.

Sunt 10 agenţi economici care activează în diverse domenii de activitate începând de la comerţ, HoReCa (camerista, bucătar, persoane care să se ocupe de ambalarea diverselor produse) până la locuri de muncă pentru persoanele care sunt cu studii superioare, în special persoane care să activeze în domeniul IT. După cum bine observaţi la eveniment sunt foarte multe persoane care asigura traducerea, personalul care asigura traducerea interacţionează atât cu anagajatorul, cât şi cu persoana din Ucraina. Ele pot conversa uşor în limba engleză, dacă o cunosc, dar şi se pot integra dacă sunt interesate să ia parte la cursuri de limba română”, a declarat Adriana Sirghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Platformă creată special pentru cetățenii ucraineni refugiați

Vă aducem aminte că încă de la sfârşitul lunii martie mai mulți ieșeni au creat o platformă destinată cetățenilor din Ucraina pentru a veni în ajutorul acestora. Ucrainenii se vor putea integra mai ușor în societate și își vor putea continua viața în Iași. Au fost centralizate sute de oferte de locuri de muncă de la angajatorii ieșeni pentru refugiați.

Ukrainians în Iași“ se numeşte platforma dedicată refugiaților ucraineni. Aceștia, timp de mai multe săptămâni, au reușit să centralizeze câteva sute de oferte de muncă de la peste 60 de angajatori ieșeni și în jur de 30 de afaceri locale care oferă cetățenilor ucraineni diferite beneficii la locul de muncă precum o masă caldă, o cafea gratuită, discount-uri la anumite servicii și acces gratuit la spații de coworking.

De asemenea, vin în ajutorul refugiaților și Organizațiile Neguvernamentale (ONG) și medicii, atât din clinici private, cât și medicii de familie care oferă consultații gratuite cetățenilor.

Mai mult decât atât, ucrainenii care doresc să se angajeze în Iași nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

Astfel, județul Iași continuă să ajute cetățenii ucraineni chiar și prin deschiderea unor târguri de locuri de muncă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *