Prima pagină » Local » Târgul de ouă încondeiate a avut loc în fața Palatului Culturii. O artistă din județul Iași se ocupă cu această activitate de aproape trei decenii – GALERIE FOTO

Târgul de ouă încondeiate a avut loc în fața Palatului Culturii. O artistă din județul Iași se ocupă cu această activitate de aproape trei decenii – GALERIE FOTO

11 apr. 2022, 02:00,
Elena APOSTOL în Local

În weekendul trecut a avut loc la Iași o altă ediție, a XXI-a, a târgului de ouă încondeiate. Mai mulți meșteri din diferite zone ale țării au venit la Iași pentru a vinde ouă încondeiate

În weekendul trecut a avut loc la Iași o nouă ediție, a XXI-a, a târgului de ouă încondeiate. Mai mulți meșteri din diferite zone ale țării au venit la Iași pentru a vinde ouă încondeiate.

Valentina Uhrenciuc încondeiază ouă de 30 de ani și vine anual la târgul de profil cu modele noi, dar și unice pe care le preia de pe diferite țesături. Femeia în vârstă de 66 de ani este din comuna Moșna, județul Iași. Aceasta spune că încondeierea ouălor este o activitate destul de grea și petrece mult timp pentru a realiza diferite modele, dar face acest lucru din pasiune.

Cum sunt pregătite ouăle ce urmează a fi încondeiate

Încondeierea ouălor este practicată mai mult în Bucovina, dar, cu timpul, a fost preluată în mai multe zone ale țării. Meșterii populari petrec mult timp pentru a încondeia ouă. Valentina Uhrenciuc a povestit cum a învățat să încondeieze ouăle.

”Pentru a încondeia ouăle este necesară pregătirea acestora. Cel mai important lucru este ca oul să fie alb la coajă. După ce sunt alese ouăle, ele sunt degresate cu grijă, astfel încât să nu fie zgâriate și să nu fie eliminat stratul de calciu, pentru că acesta ajută să se prindă culoarea. După ce degresăm ouăle, trebuie să eliminăm conținutul. Acest pas este mai dificil, deoarece trebuie să lucrezi cu grijă, astfel încât oul să nu fie crăpat. Pentru a fi eliminat conținutul oului, se face o gaură cu ajutorul unui ac de seringă mai gros, apoi se mai scobește cu grijă, făcându-se astfel o gaură un pic mai largă. Pentru a se goli oul, se introduce aer cu seringa. Făcându-se presiune, conținutul se varsă. După ce oul rămâne gol, se spală de câteva ori și, apoi, se lasă la uscat pentru câteva zile”, povestește Valentina Uhrenciuc.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost publicat un alt articol privind târgul de ouă încondeiate.

Meșterii populari din România s-au adunat la Iași

Pentru a încondeia ouă, meșterii au nevoie de chișiță (bucată de lemn ce are în capăt moțul de păr de deasupra copitei calului sau a porcului – n.r.), ceară, lampă sau o plită, cu ajutorul căreia se menține ceara caldă.

”Pentru a începe încondeierea, după ce ouăle se usucă bine, ne pregătim materialele și ne apucăm de treabă. Avem nevoie de chișiță, ceară, pigment și o lampă. După ce mă gândesc la modelele pe care urmează să le fac, împart ouăle în planuri, care pot fi de la 2, până la 8. De obicei, doar oul de struț poate fi împărțit în 8 planuri, deoarece este cel mai mare. Cu ajutorul chișiței realizăm modelul pe care îl preluăm de pe țesături, ii tradiționale sau prosoape vechi. Se începe prin desenul cu ceară. Ulterior, oul este cufundat în culoare. Astfel, locul în care este acoperit cu ceară nu se colorează. Această metodă, de cufundare în culoare, este făcută de mai multe ori, până este finalizat modelul dorit. Când finalizăm desenul, oul este ținut deasupra unei surse de căldură, pentru a fi îndepărtată ceara cu ajutorul unei pânze din bumbac. La final, oul se dă cu lac, pentru a se menține culoarea și pentru a-i da luciu”, mai spune Valentina Uhrenciuc.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre ouăle încondeiate cu ceară în relief.

Ce prețuri au avut ouăle vândute la târg

Ceara folosită la ouăle încondeiate se colorează cu ajutorul uleiurilor pentru pictură sau cu creioane cerate de calitate.

”Folosim ceară naturală, pe care o colorăm cu ajutorul uleiurilor pentru pictură sau cu creioane cerate de calitate pe care le topim. Eu investesc timp și bani în această activitate, dar este o plăcere la care nu pot renunța. Cât despre prețuri, nu pot comenta nimic, deoarece ieșenilor li se par destul de ridicate, deși cel mai ieftin ou încondeiat costă doar 15 lei, iar cel mai scump este oul de struț, de 35 de lei. Eu mi-am menținut prețurile constante de 3 ani”, a subliniat Valentina Uhrenciuc.

Femeia a mai spus că vă încondeia ouă în continuare, pentru că este o adevărată pasiune la care nu poate renunța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`