Prima pagină » Titlurile zilei » Târgul de blănuri de la Iași, în pierdere față de anii trecuți. „Am dat cojoc de la 1400 de lei la 280!”

Târgul de blănuri de la Iași, în pierdere față de anii trecuți. „Am dat cojoc de la 1400 de lei la 280!”

16 oct. 2024, 02:00, 4 ,
Denisa NECHIFOR în Titlurile zilei

Comercianții Târgului de blănuri din Iași, organizat în zona Hala Centrală, au avut parte de pierderi financiare mari față de anul trecut. Oamenii au fost nevoiți să dea startul la lichidări de stoc pentru a convinge trecătorii să le cumpere produsele. Norocul a fost de partea comercianților cu vechime, ai căror clienți fideli au venit să achiziționeze la sigur articole vestimentare din blană sau din piele

Deși prețurile nu au crescut față de anul trecut, interesul oamenilor scade când vine vorba de articolele vestimentare din blană sau din piele naturală. Odată cu avansul tehnologiei, lumea vede mult mai viabilă achiziționarea de produse din materiale artificiale, nu numai datorită prețurilor, ci și datorită minimizării violenței împotriva animalelor.

Pierderi mari în cadrul Târgului de blănuri de la Iași. Comercianții au fost obligați să vândă produsele la prețuri irațional de mici!

Cu toate că anul acesta Iașul a fost vizitat de un număr mai mare de enoriași cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, aceștia nu au mai ajuns și la Hala Centrală, unde mai mulți comercianți au expus în cadrul Târgului de blănuri mai multe articole și accesorii vestimentare din blană și piele naturală. Pierderile sunt resimțite mai puțin pentru vânzătorii cu vechime, care și-au făcut deja o clientelă stabilă.

„Nu a fost strălucitor, dar mulțumim lui Dumnezeu! Avem mulți clienți care ne cunosc de ani de zile și vin la noi. Pelerini au fost foarte mulți, dar nu au ajuns și aici”, a relatat Elena, o comerciantă în vârstă de 67 de ani.

Cu toate acestea, existența clienților fideli nu este un atu de care să beneficieze foarte mulți vânzători care sunt prezenți la Târg. Mulți dintre ei au fost nevoiți să scadă prețurile articolelor, astfel, dându-le pe un preț mai mic decât cel cu care au fost achiziționate sau confecționate.

„Foarte puțin a venit lumea la noi. E mai slab față de anul trecut, lume mai puțină. A trebuit să lichidez stocul, am dat startul la reduceri. Am dat cojoc de 1400 de lei la 280. Pe noi, un cojoc ne costă în jur de 580 de lei, asta fără mâna de lucru. Am intrat în pierderi”, a declarat Alexandra, o vânzătoare de blănuri, în vârstă de 28 de ani.

Articolele din blană naturală nu mai reprezintă un interes pentru cumpărători. Lipsa banilor este problema principală!

Vânzătorii consideră contextul economic în care ne aflăm principalul motiv pentru care achiziționarea de produse de blană naturală scade constant. Mulți dintre ei sunt nemulțumiți de profiturile din acest an și consideră că nici oamenii nu își mai permit să cumpere articolele expuse la Târgul de blănuri.

„Cred că pensiile și salariile au rămas aceleași, pe când bunurile s-au scumpit de două-trei ori de la pandemie. Mâncarea s-a scumpit, creditele s-au scumpit, toate sunt scumpe și, automat, omului îi rămân mai puțini bani să cumpere. De exemplu, dacă de la mine își ia un om o curea de piele, nu se mai gândește a doua oară să-și mai cumpere, că are deja”, ne-a explicat Laurențiu, un vânzător de accesorii din piele.

Pe lângă dezinteresul oamenilor, această meserie implică și multe eforturi pentru a ajunge să expui zeci, poate chiar sute de articole de acest gen. Vânzătorii nu mai au cu cine lucra, mare parte dintre ei fiind nevoiți să își ia liber de la muncă sau să ceară ajutorul membrilor familiei.

„Foarte mult de muncă, până îți expui standul, pui totul în regulă, e obositor. Uitați-vă la noi, fiecare plasă, fiecare cârlig pentru fiecare căciulă, numai să le enumeri durează foarte mult și nu avem cu cine să mai lucrăm. Ba chemăm copiii, ba ne luăm liber”, a explicat Manole Vasile, un comerciant în vârstă de 56 de ani.

Târgul de blănuri de la Iași, care s-a încheiat ieri, 15 octombrie, a suferit pierderi foarte mari. Lipsa de interes față de astfel de produse este un semn al vremurilor în care trăim, vremuri în care blănurile nu mai sunt o investiție convenabilă.

Comentarii
  • Țigănească, bâlci, etc

  • Preturi mari si calitate de rahat. Daca au clientii lor care vin de cativa ani, va dati seama cat ii tine o geaca sau cojoc din ala…

  • Cred ca unii din astia ce tot vin la astfel de targ sunt si putin masochisti, pe bune.
    Doar vezi ca an de an tot scad vanzarile si aproape nu vinzi nimic, iar tu insisti si vii in continuare.
    De castigat are doar Primaria prin banii ce ii incaseaza pe inchirierea locului respectiv si creed aia care mai baga degetul in borcanul cu miere, ca nu cred ca au disparut astia asa deodata, dar atat.

  • vrajeala vrajeala….aceiasi haina de blana de vulpe eu personal am cumparat-o din Istanbul de la Magazin de blanuri de pe strada comerciala nu de la engros cu 145 euro…deci 725 lei si aici ,,producatorii,, o vand dublu…vai ce iefitn la 1400 ron……..niste ciori borate care te pacaleste ca le fac ei la Vrancea sau la arada si defapt is luate engros din turcia la 40% din pretul de vinzare.

  • Ar trebui mutati la periferia orasului. In fiecare an gauresc cu bormasinile acel pietonal din fata halei centrale si toata apa se infiltreaza in piata de dedesubt, arata groaznic. Este un obicei de cacat, o tiganeala ordinara cu tarabele lor de doi bani. In urma lor raman munti de gunoaie iar trotuarele pline de zoi si grasimi.
    Nu mai evoluam niciodata, suntem blocati in evul mediu arat ca organizare cat si ca mentalitate.

  • cum zicea cineva mai sus….bai, dar nu mai bine stati voi acasa? nu are nimeni nevoie de porcariile voastre, nu avem nevoie frate de toate rahaturile care le vindeti, stati acasa..acum incep sa i inteleg eu pe italienii de la venetia, care se plang de turisti…eu personal, nu mai calc pe la hala etc de 4-5 ani…….cat e perioada asta de Sf Parascheva.

  • Un tarabagiu de la hala centrala, are stand de blanuri in carrefour felicia si se crede ca e din alta zona a tarii..
    Altii tarabagii, au stand uri prin egros sau siraj:))

  • Da dece nu spun ca au tra teapa la clienți au vândut anii anteriori cojoace s-o blănuri care au stat in condiții rele și când a ajuns omul acasă a văzut ca se descompune cojocul sau pica paful cu bucăți de piele la blănuri?? Omul nu este asa prosti cum cred ei . Iauvtrapa o data de 2 ori apoi se duce vorba și nu mai cumpara nimeni ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025