Prima pagină » Eveniment-Social » Târg de Crăciun, cu meșteri populari și ateliere, sub genericul „Sunetul sărbătorilor”, la Palatul Culturii din Iași
Târg de Crăciun, cu meșteri populari și ateliere, sub genericul

Târg de Crăciun, cu meșteri populari și ateliere, sub genericul „Sunetul sărbătorilor”, la Palatul Culturii din Iași

10 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În perioada 10-14 decembrie 2021, Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează Târgul de Crăciun al meșterilor populari. Evenimentul reunește în Piața Unirii aproximativ 30 de meșteri și creatori populari din Moldova, dar și din alte zone etnografice ale țării. De asemenea, recuzita din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei” va fi deschisă la Palatul Culturii până pe 16 ianuarie 2022. Este un atelier care își propune să aducă în atenția copiilor atmosfera Sărbătorilor de iarnă din satul românesc de altădată

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în calitate de partener al Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului” Iași, alături de Primăria Municipiului Iasi, Ateneul Național Iași, Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare”, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Centrul de Informare Turistică Iași, Palatul Copiilor Iași și Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) – Filiala Iași, invită publicul să participe la Târgul de Crăciun al meșterilor populari.

Desfășurat în perioada 10-14 decembrie 2021, evenimentul reunește în Piața Unirii din Iași aproximativ 30 de meșteri și creatori populari din Moldova. Sunt prezenți invitați și din alte zone etnografice ale țării, membri ai Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului”, care vor expune spre vânzare obiecte meșteșugărești tradiționale, ce pot constitui cadouri de Crăciun, promovând astfel datinile și obiceiurile specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Manifestarea vine în sprijinul meșterilor populari

Pe de altă parte, manifestarea vine în sprijinul meșterilor populari, constituind un prilej de valorificare a muncii lor, după o perioadă în care restricțiile impuse în contextul pandemiei au făcut ca multe dintre întâlnirile cu publicul să fie amânate. Publicul va putea asista la demonstrații ale meșterilor populari în diferite domenii: pictură icoane, cioplitură în lemn, instrumente muzicale tradiționale, împletituri din fibre vegetale, țesături, pielărit, cusături, podoabe de port popular etc.

Programul Târgului de Crăciun al meșterilor populari: vineri – luni, orele 10:00 – 19:00; marți, 14 decembrie, orele 10:00 – 16:00. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc mâine, 11 decembrie 2021, de la ora 11:00, fiind urmată de un program de colinde, susținut de elevi de la Palatul Copiilor din Iași și de studenți, membri ai Asociației ASCOR Iași. Evenimentul se va desfășura cu respectarea strictă a reglementărilor sanitare în vigoare.

Un nou atelier DICE, la Palatul Culturii din Iași: „Sunetul sărbătorilor”

De asemenea, în luna decembrie 2021, echipa Atelierelor DICE din cadrul CMNM derulează o nouă serie de activități, sub genericul „Sunetul sărbătorilor”. Conceput în strânsă legătură cu tematica expoziției „Datini și obiceiuri de iarnă. Recuzita din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”, deschisă la Palatul Culturii din Iași, până pe 16 ianuarie 2022, atelierul își propune să aducă în atenția copiilor atmosfera Sărbătorilor de Iarnă din satul românesc de altădată. Pe parcursul a aproximativ 90 de minute, participanții vor vizita expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”, apoi vor picta câte un clopoțel de ceramică în Sala de Educație Muzeală de la Palatul Culturii.

Biletul costă 20 de lei / persoană (prețul include vizita în muzeu și toate materialele necesare). La cerere, atelierele pot fi programate până la finalul lunii decembrie, de marți până vineri, de la orele 10:00 și 13:00, la tel. 0232 275 979 (interior 116), pe e-mail, la adresa ateliereledice@palatulculturii.ro sau prin mesaj pe pagina de Facebook @Atelierele DICE – D(istractiv)-I(nteractiv)-C(reativ)-E(ducativ), cu cel puțin o zi înainte. Participarea se face respectând normele în vigoare la data desfășurării evenimentului, accesul fiind permis în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`