La finalul acestei săptămâni (13-15 mai 2022), un Târg cu meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași va fi vedeta ediției din acest an de la Noaptea Muzeelor! Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, târgul reunește aproximativ 60 de meşteri populari din diferite zone etnografice ale României, care susţin, prin intermediul lucrărilor lor, păstrarea şi promovarea meşteşugurilor, oferind în același timp publicului de toate vârstele o pledoarie pentru tradiţie şi bun gust autentic
Târg cu meșteri populari (ediția a XXII-a), la Iași, Palatul Culturii, între 13-15 mai 2022. Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” (CMNM) Iaşi organizează, pe esplanada Palatului Culturii din Iași, Târgul Meşterilor Populari, eveniment derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”.
Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, târgul reunește aproximativ 60 de meşteri populari din diferite zone etnografice ale României, care susţin, prin intermediul lucrărilor lor, păstrarea şi promovarea meşteşugurilor, oferind în același timp publicului de toate vârstele o pledoarie pentru tradiţie şi bun gust autentic.
Meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași, punct de atracție al ediției 2022 de la Noaptea Muzeelor
Evenimentul include atât expoziția cu vânzare de obiecte tradiționale, cât și activități interactive de tip atelier, în cadrul cărora vor fi ilustrate meșteșuguri tradiționale precum: olăritul, prelucrarea lemnului, confecţionarea instrumentelor populare, industria casnică, încondeierea ouălor, confecţionarea măştilor populare. Târgul Meșterilor Populari va fi deschis publicului, conform următorului program: vineri, 13 mai: 9:00-19:00; sâmbătă, 14 mai: 9:00-22:00 (program prelungit, cu prilejul evenimentului „Noaptea Muzeelor”) și duminică, 15 mai: 9:00-16:00.
Cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași sunt deschise la Noaptea Muzeelor 2022
Cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași sunt deschise la Noaptea Muzeelor 2022, sâmbătă, 14 mai. Participă: Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul Mitropolitan, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Galeria „Dan Hatmanu”, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Palatul Roznovanu (sediul Primăriei Municipiului Iași). Cu acest prilej, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice vor fi deschise până în jurul orei 00:00. În toate aceste entități, publicul va avea acces la expozițiile permanente, la concerte sau alte momente culturale speciale.
Sâmbătă 14 mai, cele mai importante instituții de cultură și obiective istorice din Iași sunt deschise la Noaptea Muzeelor 2022
În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este organizată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO). După experiența inedită de anul trecut, când ediția a fost una exclusiv on-line, anul acesta, majoritatea covârșitoare a muzeelor s-a reîntors la normalitate. Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european.
Pentru această ediție, în toată țara, sunt intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știință și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie. Așadar, un Târg cu meșteri populari, la Palatul Culturii din Iași, este vedeta ediției 2022 de la Noaptea Muzeelor.