Prima pagină » Cancan ultimă oră » Țara în care se înghesuie românii să-și ia case mai ieftine decât un garaj în țara noastră. „La noi ar costa 200.000-300.000 de euro”
Țara în care se înghesuie românii să-și ia case mai ieftine decât un garaj în țara noastră. „La noi ar costa 200.000-300.000 de euro”

Țara în care se înghesuie românii să-și ia case mai ieftine decât un garaj în țara noastră. „La noi ar costa 200.000-300.000 de euro”

25 oct. 2024, 23:45,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Teoretic, România este printre țările cu cele mai accesibile prețuri la locuințe, în raport cu salariile. În realitate, prețurile din marile orașe românești, în special Cluj, București și Iași, se apropie de cele din metropolele occidentale. Românii care nu-și permit o casă în România se reorientează spre alte țări.

România ar avea cele mai accesibile prețuri la locuințe din jumătatea de est a Europei raportat la salariul mediu net lunar, potrivit unei ample analize privind piața imobiliară, arăta un studiu realizat de Storia.

România, mai scumpă decât țările vecine

Evident, rezultatul studiului a născut polemici, iar unii experți au susținut, argumentând cu cifre, că lucrurile nu ar sta deloc așa și că locuințele sunt mult supraevaluate în România.

De altfel, prețurile în țările vecine, fie că este vorba despre Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria sau Republica Moldova sunt sensibil mai mici. Prima dintre ele a devenit un adevărat El Dorado pentru români, după ce a atras inițial foarte mulți germani și austrieci. Motivul ține de prețurile mult mai mici ale proprietăților imobiliare raportat la România.

Spre exemplu, o casă într-o localitate aflată la granița cu România, foarte aproape de Oradea, se vinde cu doar 10.500 de euro. Pentru comparație, o casă aflată în apropierea unor orașe ca București, Cluj și chiar Oradea sau Brașov s-ar vinde pentru prețuri ce ajung să fie de câteva ori sau chiar de 10 ori mai mari.

Casa cu 2 camere, bucătarie & baie se vinde cu doar 10.500 euro

Un astfel de anunț care a fost postat pe o pagină de Facebook dedicată vânzărilor de case fără intermedierea agențiilor imobiliare a reținut interesul internauților.

„Vând casă în Ungaria, Biharugra. Vând casă de vacanță situată în Biharugra, un sat în districtul Sarkad, județul Bekes din Ungaria. Se află la o distanță de 36 km de la Vama Borș și 18 km de la vama Cheresig. Suprafață terenului este de 1346 mp2. Avem pomi fructiferi, curte și grădină. Casa se vinde mobilată și este compusă din: 2 camere (din care 1 este amenajată), bucătărie, baie. Ca utilizați avem curent și apă la rețea. Preț: 10.500 euro”, se menționează în postare, alături de datele de contact ale vânzătorului.

Membrii grupului au reacționat și s-au interesat de ofertă. „E nevoie de cetățenie maghiară?”, a întrebat cineva. „Nu este nevoie”, a venit răspunsul.

„La noi ar costa de cateva zeci de ori mai mult. O casă serioasă la vreo 50 de km de Cluj, București sau Brasov probabil că ar costa chiar și 200-300.000 de euro, mai ales dacă ar avea terenul ăstora. Întrebarea e cât de solidă e casa și cât mai trebuie investit în ea”, a punctat altcineva.

Casele din mediul rural se vând mai ieftin

Nu este un secret faptul că, deși în anumite zone din România, în mediul rural, casele sunt relativ ieftine, cele aflate în apropierea marilor orașe sau doar relativ aproape sunt foarte scumpe. „Adevărul” a relatat două astfel de cazuri.

O casă aflată la 50 de kilometri de Cluj, într-un mic orășel, Huedin, se vindea cu peste 600.000 de euro, la începutul acestui an. Altfel, o casă bătrânească din Gherla, alt orășel aflat la aproximativ 50 de kilometri de Cluj, se vindea cu 160.000 de euro, anul trecut. De atunci, prețurile au mai crescut.

La prețuri asemănătoare sau chiar mai mari se vând în România garajele. De exemplu, la Cluj, garajele se vând cu prețuri între 10.000 de euro și 35.000 de euro, așa cum arată două anunțuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024