Covid-19 a făcut prăpăd pe toată planeta, însă există și anumite regiuni care au gestionat extrem de bine pandemia și au reușit să revină la o viață normală. Una dintre aceste țări este Islanda, care nu mai impune restricții și nu mai are un număr însemnat de cazuri noi de infecție cu coronavirus.
Țara în care Covid-19 parcă nici nu a fost. Viața și-a reluat cursul normal
Toți turiștii străini care sosesc din țări în care regulie stricte încă sunt impuse, sunt uluiți când văd că aici viata este normală și panica nu ăși are locul printre cetățeni, scrie CNN.
Islanda nu a fost imună la infecția cu noul virus care a îngrozit tot mapamondul, însă a avut un sistem de testare și de gestionare a bolii care nu a dat greș. Din data de 15 iunie această țară nordică și-a deschis granițele din nou, iar două zile mai târziu cetățenii islandezi au sărbătorit ziua națională ca în fiecare an. Localnicii au ieșit veseli pe străzile din capitală și au petrecut până în zori, ca și cum coronavirusul nici nu a existat vreodată pe acele meleaguri. Nimeni nu a ținut cont de distanțarea socială și nici măștile de protecție nu au fost purtate.
Metoda prin care Islanda ăși testeaz turiștii pare a fi foarte eficientă. Aceștia sunt obligați să poarte masca de protecție în avion și la sosirea pe aeroportul Keflavik. Din momentul în care au aterizat, turiștii se așează la o coadă pentru a le fi prelevate probe (exudat farigian). De la 1 iulie, când Islanda se va deschide către țări europene care nu sunt în Spațiul Schengen, vizitatorii vor trebui să plătească 114 dolari pentru acest proces.
În câteva ore oamenii primesc rezultatul testului. Dacă acesta este pozitiv ei trebuie să intre în carantină 14 zile, indiferent de planurile pe care le aveau, iar dacă rezultatul este unul negativ ăși pot continua planurile fără probleme.
Islanda are în momentul de față una dintre cele mai scăzute rate de deces din întreaga lume, datorită sistemului de screening avansat pe care această țară l-a avut. Rata de deces este de 3 la 100.000 de locuitori, comparativ cu 440 la 100.000 de locuitori, în Marea Britanie.