Un studiu recent a arătat țara în care cetățenii fac credit la bancă pentru a merge în vacanță. Italienii, căci despre ei este vorba, au făcut credite de nevoi personale pentru a-și plăti vacanțele. Iată câți bani împrumută cei dornici de concediu.
Țara în care cetățenii fac credit la bancă pentru a merge în vacanță
Cetățenii din Italia au făcut credite în valoare de 250 de milioane de euro pentru a merge în vacanță. Suma medie împrumutată este de 5.425 de euro, iar creditele trebuie restituite în 4 ani. Majoritatea solicitanţilor sunt tineri, cu o medie de vârstă de 38 de ani, unul din trei având sub 30 de ani.
O analiză publicată de Confederația Sindicală Europeană a arătat că 6,5 milioane de italieni nu vor merge în vacanţă în acest an. În acest număr sunt cuprinşi şi cei 3,7 milioane de italieni care spun că nu-şi permit o vacanţă. Cifrele privind ,,sărăcia de concediu” sunt în creștere în întreaga Uniune Europeană. Cetățenii din mai multe țări membre UE susțin că nu își permit în fiecare an o vacanță.
Vacanțe mai scumpe și pentru români
Românii care doresc să călătorească în afara țării, în această vară, vor trebui să plătească mai mult pentru un sejur în Grecia, Bulgaria sau Turcia. Pentru o vacanță de câteva zile la noi în țară, românii trebuie să scoată bani mulți din buzunare. Din acest motiv, unii preferă vacanțele în străinătate. În topul preferințelor se află Bulgaria, Grecia și Turcia. Pachetele de vacanță ale agențiilor de turism s-au scumpit încă din iarnă. Spre exemplu, dacă în urmă cu doi, trei ani o vacanță în Turcia, în plin sezon, costa 600 euro de persoană, acum doritorii plătesc cu cel puțin 200 euro mai mult. Cei mai norocoși sunt cei care își pot programa vacanțe din timp și călătoresc în extra-sezon.
De anul acesta, se scumpesc și vacanțele în Grecia. Începând de la 1 martie 2024, Grecia a implementat o nouă taxă de cazare. Aceasta va fi în vigoare până la 1 octombrie 2024. Persoanele care optează pentru cazarea în apartamente sau hoteluri cu una sau două stele vor fi obligate să achite o taxă zilnică de 1,5 euro. De asemenea, cei care se cazează în hoteluri de trei stele vor fi supuși unei taxe zilnice de 3 euro. Pentru șederile în hoteluri de patru stele, va fi impus un supliment de 7 euro pe zi. Pentru turiștii care aleg să se bucure de luxul hotelurilor de cinci stele, se va aplica o taxă zilnică de 10 euro. Introducerea acestor taxe noi va conduce la o dublare a bugetului Greciei pentru fondurile speciale destinate industriei turistice.
În plin val de scumpiri chiar și în domeniul turismului, românii nu renunță la vacanțe și sunt atrași de ofertele all inclusive și ultra all inclusive. Potrivit unor statistici ale agențiilor de turism, vacanțele peste hotare au fost la mare căutare în anul 2023, iar lucrurile vor fi la fel și în acest an. Românii și-au rezervat cazarea de vacanță încă de la sfârșitul anului trecut. Pe lista preferințelor se află Bulgaria, Turcia, Grecia, dar și litoralul românesc. În ceea ce priveşte topul staţiunilor preferate de români, Eforie Nord ocupă prima poziţie, urmată de Mamaia. Pachetele all inclusive din Bulgaria i-au atars pe cei mai mulți români.
,,Foarte multe persoane achiziţionează pachete pe litoralul bulgăresc. Există condiţii foarte bune, pachetele sunt extrem de interesante. Românii sunt foarte atraşi de ideea de all inclusive sau ultra all inclusive, pe care bulgarii au reuşit să o implementeze destul de bine. Pe lângă acest lucru, serviciile oferite de vecinii noştri sunt extrem de bune, chiar dacă sunt la distanţă foarte mică de litoralul nostru.”, a precizat Bogdan Diaconu, agent de turism.