Prima pagină » International » Țara în care angajații nu sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile. Motivul este uluitor
Țara în care angajații nu sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile. Motivul este uluitor

Țara în care angajații nu sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile. Motivul este uluitor

02 sept. 2024, 15:20,
Mirela Gabriela Todosi în International

Mulți vor să afle țara în care angajații nu sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile. Este vorba despre salariații din Japonia. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Bunăstării, doar aproximativ 8% dintre companiile din Japonia permit angajaților să își ia trei sau mai multe zile libere pe săptămână. Nici angajații nu sunt de acord cu măsurile luate de autorități, iar motivul este uluitor.

Țara în care angajații nu sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile

Japonia încearcă din 2021 să introducă săptămâna de lucru de patru zile. După trei ani, țara întâmpină dificultăți în a convinge oamenii să lucreze doar patru zile pe săptămână. Reticența angajaților de a-și lua o zi liberă suplimentară e determinată de modul de gândire al acestora de a pune interesul companiei dincolo de cel personal. Acest cult al muncii intensive vine din perioada postbelică a Japoniei.

Autoritățile din Japonia sunt de părere că ezitarea angajaților de a da prioritate unui echilibru între viața profesională și viața privată este îngrijorătoare pentru o economie care se confruntă cu rate scăzute ale natalității și o populație îmbătrânită.

Unde se implementează săptămâna de lucru de șase zile

Grecia va implementa săptămâna de lucru cu şase zile, cu scopul de a combate deficitul de muncitori calificați. Noua lege permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și să lucreze până la 13 ore pe zi. Această a șasea zi de muncă va viza în special companiile din sectorul industrial, care au o linie de producție continuă.

În schimb, alte state au venit cu ideea de a implementa săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea fiind zi liberă alături de cele două zile de weekend. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30%  îl vor adopta definitiv. Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și ar afecta productivitatea în muncă.

Reguli noi au intrat în vigoare și pentru salariații din România care lucrează 12 ore pe zi. Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată.  Cel mai întâlnit program de lucru include opt ore de muncă pe zi, desfășurate pe parcursul a cinci zile pe săptămână. De regulă, salariații primesc două zile de repaus. Codul Muncii prevede ca numărul maxim de ore de muncă pe săptămână să fie de 40 de ore.

Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă.  Acești angajați au dreptul la pauză de masă, aceasta având o durată de 15-30 de minute. În unele cazuri, pauza poate fi de o oră. Conform legislației muncii, cei care lucrează 12 ore pe zi au dreptul la cel puțin o pauză de masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *