Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Tara Fagarasului, destinatia pastravilor de aur
Tara Fagarasului, destinatia pastravilor de aur

Tara Fagarasului, destinatia pastravilor de aur

14 apr. 2015, 14:21,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:36517;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Cine ajunge o data in Tara Fagarasului va duce mereu dorul frumusetii muntilor si caselor de aici, unde sunt pastrate cu mandrie traditiile si portul.
Oameni gospodari, fagarasenii, nu s-au multumit sa astepte turistii doar sa le admire peisajele, ci au pus bazele unor mici afaceri care sa mareasca atractivitatea locului. Un exemplu de succes si pentru contul din banca, si pentru bucuria turistilor, sunt pastravariile.
Dejani, Tara Fagarasului. Este locul in care prin 1950, un satean intors dupa cativa ani de stat in America, a pus bazele unei pastravarii. Nu mai stie nimeni cum il cheama, pentru ca i se spunea simplu: Americanul. I s-a alaturat un localnic, Irimie Stroia, care mai tarziu si-a deschis si el o afacere. Nu pentru multa vreme, pentru ca i-a fost nationalizata pastravaria. Iar peste alti cativa ani, fiul fostului proprietar a ajuns sa lucreze aici.
„In tinerete eu am vrut sa ajung padurar de vanatoare, in ierarhia vanatorii profesioniste si s-a intamplat ca, cand am terminat eu sapte clase, nu a mai functionat scoala silvica de padurari si atunci, am fost de acord sa lucrez in pastravarie dupa armata”, a spus Emil Stroia, pastravar. Pastravii de la Dejani erau si pe gustul lui Nicolae Ceausescu. Si de cate ori venea aici, fostul dictator cerea sa-i fie trimisi pesti si la Bucuresti. 

Vezi si Cartisoara, fosta capitala a Tarii Fagarasului 

„Spunea ca e cel mai bun pastrav, ii placea, lua in fiecare saptamana 12 pastravi”, a spus Emil Stroia. Dupa Revolutie, Emil a inceput o lupta lunga si inegala cu autoritatile ca sa recupereze mostenirea tatalui. A reusit abia anul acesta iar acum face planuri de dezvoltare si modernizare.
Acelasi tip de afacere are si Alexandru Simon, cu o experienta de 21 de ani in domeniu. Are 33 de bazine cu patru specii de pastrav: indigen si alte trei de peste ocean. Pentru cunoscatori, este vorba despre pastravii curcubeu, fantanel si curcubeu auriu, potrivit digi24.ro.
„Este pestisorul de aur de la Sambata, tot o natie de pastrav curcubeu, se observa dunga rosie de pe flancul lui si este pestisorul care indeplineste trei dorinte, cu conditia sa fie eliberat in timp util in apa”, a spus Alexandru Simon, pastravar. Dincolo de frumusetea pestilor, un lucru este cert. Ei sunt atractia principala a meniului din zona. „Cand vin aici li se lumineaza fata: eee, am mancat un pastrav bun!”, a spus Alexandru Simon. Bucatarii din Tara Fagarasului sunt pregatiti sa faca fata oricaror gusturi, de la retetele clasice pana la cele mai elaborate.
Ca sa stiti de cati bani aveti nevoie pentru o masa aici, va spunem ca portia de bors costa 8 lei, la fel si una de peste in saramura. Pentru un file proaspat veti plati 30 de lei. Dar merita, au spus turistii

Vezi si Tara Fagarasului are un website oficial 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024