Mulți vor să afle care este țara cu cei mai mulți cetățeni care au studii superioare! Cele mai recente date Eurostat, publicate în 2023 arată că Irlanda este țara cu cea mai mare proporție de tineri (25–34 ani) cu studii superioare din Europa, atingând un procent de 63%. România ocupă însă un loc rușinos.
Țara cu cei mai mulți cetățeni care au studii superioare!
Un studiu Eurostat a arătat care este țara care se mândrește cu cei mai mulți cetățeni cu studii superioare. Este vorba despre Irlanda (63%), urmară de Cipru (62%) și Luxemburg (60%). Obiectivul UE pentru 2030 este ca 45% dintre tinerii între 25 și 34 de ani să aibă studii superioare finalizate. Conform Eurostat, în top 10 țări cu cei mai mulți cetățeni cu studii superioare sunt: Irlanda – 63%, Cipru – 62%, Luxemburg – 60%, Lituania – 57%, Țările de Jos (Olanda) – 55%, Suedia – 54%, Spania – 52%, Franța – 52%, Belgia – 50%, Danemarca – 49%.
La polul opus, România are cea mai scăzută proporție de tineri cu studii superioare, cu doar 23%, urmată de Ungaria (29%) și Italia (31%) . Femeile tind să aibă rate mai mari de absolvire a studiilor superioare decât bărbații în toate țările UE.
România se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește nivelul de educație al populației, în special în rândul tinerilor. Piața muncii din România se confruntă cu un deficit de forță de muncă tânără și asta pentru că noua generație se integrează cu greu în câmpul muncii și își găsește cu dificultate un job. Mulți tineri preferă să fie șomeri decât să lucreze.
Statistică îngrijorătoare în România
Un raport recent arată că tinerii reușesc tot mai greu să se angajeze, iar mulți preferă să fie șomeri. Ruptura dintre tineri și piața muncii se produce atunci când vine vorba de salarii și program, și asta pentru că pretențiile noii generații nu se pliază la realitatea din câmpul muncii. 25% dintre tinerii români sunt șomeri, asta deși piața muncii se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă.
Salariul este problema principală atunci când vine vorba de angajare, mai ales în marile orașe din țară. O altă problemă pentru noua generație este și programul de muncă. Mulți vor să lucreze de acasă sau să aibă un program hibrid de lucru și să aibă o meserie foarte bine plătită. România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-29 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană. Vestea și mai proastă este că în ultimii 10 ani această pondere aproape că s-a dublat. Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE. Un factor îngrijorător pe piaţa muncii din România este reprezentat de numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Când vine vorba de studii superioare, România se află într-un top rușinos.
Țara cu cei mai mulți cetățeni cu studii superioare este Irlanda. În România, procentul celor care au absolvit studii superioare este de doar 23%.
Romanii cu studii care lucreaza in UE sunt cei mai buni si capabili in orice domeniu. In Olanda, Cipru, Irlanda si mai peste tot, dai numai de romani.
Rusine sa le fie tarilor astora unde toti au diplome dar nu se descurca fara „taranii” de romani.
– Ce faci dupa facultate?
– Un master.
– Si dupa master?
– A doua facultate.
– Si dupa?
– Vad eu … ori un curs de frizerie, ori unul de taximetrie.