Prima pagină » International » Țara care vrea să transforme cimitirele în ferme solare. Cât costă proiectul controversat
Țara care vrea să transforme cimitirele în ferme solare. Cât costă proiectul controversat

Țara care vrea să transforme cimitirele în ferme solare. Cât costă proiectul controversat

18 iun. 2024, 13:45,
BZI.ro, în International

Mulți vor să afle țara care vrea să transforme cimitirele în ferme solare. Proiectul Requiem in Power (RIP) va fi cea mai mare fermă solară urbană din Spania, capabilă să producă aproximativ 2,8 MW de energie electrică. Iată cât costă proiectul controversat.

Țara care vrea să transforme cimitirele în ferme solare

Orașul Valencia din Spania amplasează mii de panouri solare în cimitire, ca parte a unui proiect de transformare a acestora în centre de energie verde. Aproximativ 7.000 de panouri fotovoltaice au fost deja amplasate pe cripte și alte structuri din cimitirele publice din Valencia.

Valencia nu este primul loc care instalează panouri solare în cimitire. O comună din Franța a lansat un proiect similar în 2021 pentru a-și transforma cimitirul într-un centru de energie regenerabilă. Se estimează că proiectul RIP va economisi până la 140 de tone de emisii de carbon în fiecare an, atunci când va fi complet operațional.

„Aceste locuri publice oferă mult spațiu pentru generarea de energie curată. Energia produsă va fi folosită pentru utilitățile publice, precum și pentru gospodăriile cetățenilor.”, se arată în noul proiect.

A fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România

A fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. Odată pusă în funcțiune, pe langă producția anuală de energie verde, aceasta duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu un prag de 300 de tone de CO2 pe an.

„Proiectul înseamnă un pas ambițios spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajarii prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, marchează o premieră la nivel național. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajării.

Este un proiect pilot care credem că își va dovedi eficientă și ne dorim să fie replicat.Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă, 1 MW în comparație cu cei mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul dovedește puterea sinergetică a celor două surse regenerabile. În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2040, promovează utilizarea energiei curate și consolidează eforturile de a pregăti tranziția către energia verde.”, a declarat Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer Evryo, din cadrul TMK Hydroeneregy Power.

Panourile fotovoltaice pe apă, inaugurate recent pe Lacul Grebla, au o serie de avantaje: utilizarea optimă a spațiului prin ocuparea suprafeței neutilizate a lacului Greblă, se maximizează eficientă utilizării terenului; instalare simplificată comparativ cu sistemele solare convenționale, instalarea panourilor plutitoare este mai simplă și mai rentabilă; creșterea eficienței panourilor prin reflecția apei îmbunătățește producția de energie, iar temperatura redusă a lacului ajută la răcirea panourilor, prelungindu-le astfel durata de viață; și aliniament strategic pentruă că acest proiect susține angajamentul Grupului Evryo de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.

Românii vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *