Multe persoane vor să afle țara care va retrage din circulație bancnotele euro. Este vorba despre Spania, care are de gând să introducă măsuri dure pe piața monetară. Iată care este motivul.
Țara care va retrage din circulație bancnotele euro
Toate bancnotele euro care sunt uzate sau care nu se mai ridică la standardele inițiale de calitate vor fi retrase de pe piața monetară din Spania. Spre deosebire de alte țări, în Spania, mai mult de 60% din populație plătește zilnic cu numerar, de aceea banii numerar se deteriorează foarte repede.
Procesul de retragere a început deja, iar până la finalul lunii iunie 2024 este estimat că vor fi eliminate de pe piață toate bancnotele uzate. Spaniolii care au bancnote uzate se pot adresa Băncii de Spania, care le va schimba imediat banii. În categoria banilor care pot fi schimbați se numără banii rupți, murdari sau pătați.
Bancnotele care au fost distruse intenționat sau cele care prezintă urme de scriere sau ștampilare pot fi respinse de bănci pentru a fi schimbate. Banii vechi și uzați pot fi schimbați la orice sucursală care aparține Băncii Spaniei.
Ce se va întâmpla cu banii cash
În multe țări europene, se observă o tendință de renunțare la plățile în numerar. Plățile în numerar sunt mai costisitoare, iar tranzacțiile cu cardul sunt procesate mult mai rapid. Banca Centrală Europeană a anunțat că bancnotele de 500 de euro vor fi retrase din circulație în viitorul apropiat.
Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un comunicat oficial pentru a asigura publicul că bancnotele de 500 de euro nu își vor pierde niciodată valoarea, însă se dorește retragerea lor din circulația monetară. În viitor, bancnotele de 500 de euro nu vor mai fi acceptate.
„Cu toate acestea, la fel ca toate celelalte valori nominale, nu își vor pierde niciodată valoarea și vor putea fi întotdeauna schimbate la una dintre băncile centrale naționale din zona euro. Datorită încrederii larg răspândite în bancnotele euro și a rolului internațional al monedei, bancnotele de 500 EUR își vor păstra statutul de mijloc legal, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în continuare pentru plăți și deținute ca economii.”, se arată în comunicatul BCE.
Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului.
Aparent, din circulație, a dispărut deja aproximativ un miliard de dolari în format fizic. Plata cu telefonul a fost adoptată deja de majoritatea oamenilor în detrimentul bancnotelor tradiționale. Unii au anticipat că dispariția totală a numerarului ar putea fi la doar cinci ani distanță, dacă procentul plăților efectuate cu numerar continuă să scadă la rata actuală.
zău?
în ce singurul mediu legal de plată este €, idiferent că-i bancnotă, monedă sau card!
dobitocilor!