Țara care schimbă regulile pentru chiriași este Germania! Germania a introdus o schimbare majoră în legislația chiriilor, care va afecta atât chiriașii, cât și proprietarii. Este vorba despre facturile la utilități și la întreținere. Iată cum vor fi afectați românii de noua lege.
Țara care schimbă regulile pentru chiriași!
Începând din 2025, proprietarii din Germania vor putea transmite facturile pentru utilități exclusiv în format digital, eliminând obligația de a furniza aceste documente pe suport de hârtie, așa cum era prevăzut până acum. Legislația obliga proprietarii să furnizeze chiriașilor, la cerere, documentele justificative în format fizic, însă odată cu modificările care vor intra în vigoare anul acesta, proprietarii vor avea posibilitatea de a oferi aceste documente doar în format digital, eliminând cerința formatului fizic.
Noua lege a stârnit deja controverse printre chiriașii germani, dar și printre românii care muncesc în Germania și stau cu chirie. Asociația Chiriașilor din Germania consideră că noua măsură legislativă limitează accesul chiriașilor la informații esențiale și îngreunează verificarea corectitudinii sumelor facturate.
„Această măsură nu oferă o simplificare reală, ci doar restrânge în mod nejustificat capacitatea chiriașilor de a inspecta facturile. În plus, verificarea sumelor facturate devine mult mai dificilă pentru aceștia.”, se arată într-un comunicat al organizației.
Cum se face plata chiriilor în România
În România, plata chiriei se face prin transfer bancar, numerar sau alte metode convenite între chiriaș și proprietar. Transferul bancar este metoda preferată de mulți chiriași și proprietari, deoarece reprezintă o evidență clară a plăților. În acest caz, chiriașul transferă suma lunară direct în contul bancar al proprietarului. În schimb, chiriașii care plătesc chiria în numerar trebuie să solicite o chitanță sau un document care să ateste plata.
Recent, în Germania au fost anunțate noi legi care îi vizează pe toți chiriașii. Legislația germană protejează puternic drepturile chiriașilor, iar orice încălcare a acestor reguli de către proprietari poate fi contestată legal. Proprietarii de apartamente nu au dreptul să interzică animalele de companiei chiriașilor, să solicite informații din viața privată a chiriașilor, să ceară o garanție mai mare de 3 luni de chirie, să îi oblige să plătească chiria numerar, să le interzică musafirii în locuință, să intre neanunțat în apartament sau să îi evacueze fără motiv. Cu toate acestea, unii proprietari încearcă să impună reguli ilegale sau să solicite informații care încalcă legislația. Deși este legal ca un proprietar să verifice istoricul financiar al chiriașului și să solicite dovezi ale veniturilor, cererea unor informații precum religia, statutul marital, etnia sau date medicale este interzisă. Chiriașii din Germania beneficiază de unele dintre cele mai solide protecții legale din lume cu scopul de a le asigura drepturile și de a prevenit posibilele abuzuri din partea proprietarilor de locuințe.
O altă lege recentă îi vizează pe chiriași, însă regula anunțată a stârnit controverse. Proprietarii din Germania vor putea transmite facturile pentru utilități exclusiv în format digital, eliminând obligația de a furniza aceste documente pe suport de hârtie, așa cum era prevăzut anterior. Noile măsuri anunțate îi vizează și pe românii care lucrează în Germania și locuiesc cu chirie.