Țara care introduce măsuri drastice pentru șoferii care urcă băuți la volan este Italia! Șoferii prinși băuți la volan riscă să scoată din buzunar până la 6.000 de euro, iar cei care vorbesc la telefon când conduc vor putea fi amendați și cu 1.000 de euro. Sancțiunile sunt uriașe pentru șoferii care încalcă legile rutiere.
Țara care introduce măsuri drastice pentru șoferii care urcă băuți la volan!
Începând cu 14 decembrie 2024, în Italia va intra în vigoare noul cod rutier, care prevede sancțiuni mult mai aspre pentru șoferii indisciplinați. Cele mai mari creșteri ale amenzilor îi vizează pe cei care conduc sub influența alcoolului, depășesc viteza legală sau vorbesc la telefon în timp ce se află la volan.
Șoferii care conduc după ce au consumat alcool riscă o amendă între 573 și 6.000 de euro. La amendă se adaugă suspendarea permisului pentru cel mult doi ani și, în funcție de alcoolemie, închisoarea de la trei luni la un an.
Autoritățile din Italia sunt foarte severe și cu șoferii vitezomani. Conducătorul auto care depășește limita legală cu o valoare între 10 și 40 km/h va scoate din buzunar între 173 și 694 de euro. Dacă această contravenție este constatată de cel puțin două ori într-un an, amenda urcă la 880 de euro, plus suspendarea permisului pentru o perioadă între 15 și 30 de zile. Amenzile vor fi mari și pentru șoferii prinși cu telefonul mobil în mână. Aceștia riscă o amendă între 250 și 1.000 de euro.
Reguli stricte pentru conducătorii auto
Nu doar în Italia au fost adoptate legi dure pentru șoferii care încalcă legea. Conducătorii auto din Spania pot fi amendați cu 30.000 de lei și suspendarea permisului dacă folosesc aplicații pe telefoanele mobile care îi avertizează pe șoferi cu privire la radare. Spaniolii vor avea încă un motiv în plus să nu folosească telefoanele mobile în timp ce conduc, întrucât noile modificări promovate la Codul Rutier vor prevedea amenzi și mai mari.
Noua lege este valabilă și pentru cetățenii care merg în vacanță în Spania. Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025.
Și în Franța au fost luate măsuri stricte care îi vizează pe șoferii vitezomani. Autoritățile au anunțat că se vor instala dispozitive cu Inteligență Artificială pentru a-i monitoriza mai bine pe șoferi. Noile echipamente vor fi amplasate strategic pe arterele principale și pe drumurile naționale și vor contribui la monitorizarea nu doar a vitezei, ci și a altor reguli de siguranță rutieră. Radarele dotate cu AI vor putea detecta abateri precum lipsa centurii de siguranță și utilizarea telefonului mobil la volan. Camerele sunt montate în puncte fixe, multe dintre ele fiind invizibile de pe carosabil, ceea ce descurajează încălcarea legilor rutiere.
Cert este că se vor aplica sancțiuni mult mai dure la nivel internațional pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.