Prima pagină » International » Țara care impune impozite bisericilor. Legea a stârnit controverse
Țara care impune impozite bisericilor. Legea a stârnit controverse

Țara care impune impozite bisericilor. Legea a stârnit controverse

23 aug. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în International

Mulți vor să afle care este țara care impune impozite bisericilor. Este vorba despre Nicaragua. Guvernul a decis ca bisericile și organizațiile religoase să plătească un impozit de 30% pe veniturile anuale. Legea a stârnit controverse.

Țara care impune impozite bisericilor

Guvernul din Nicaragua a eliminat scutirea de impozit pentru biserici și organizații religioase, obligându-le să plătească un impozit de 30% pe veniturile anuale, conform unei reforme legislative. Măsura face parte dintr-o campanie de control asupra ONG-urilor, care a inclus și închiderea de organizații neguvernamentale, în mare parte camere de comerț internaționale.

Reforma a fost criticată de Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului, care a acuzat guvernul de „închiderea deliberată a spațiului civic și democratic.” Guvernul a ordonat recent închiderea a 1.500 de ONG-uri, majoritatea religioase.

Taxe și impozite mai mari pentru salariați

Legea impozitării stârnește controverse nu doar la nivel internațional, ci și național. În România s-a decis că angajații de la stat și privat vor fi impozitați suplimentar, în funcție de salarii. Banca Naţională a României a venit cu propunere importantă ce vizează eliminarea treptată a facilităţilor fiscale acordate unor categorii de angajaţi. Salariații care câștigă sub 10.000 de lei brut pe lună nu vor plăti impozitul pe venit, iar cei care depășesc acest prag sunt impozitați doar pe venitul ce depășește suma de 10.000 de lei.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost însărcinat cu elaborarea unui plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 5 miliarde de lei, plan ce ar trebui să fie gata până la 1 septembrie 2024. Ministrul Finanțelor a mai precizat că intenționează să propună măsuri eficiente pentru a menține deficitul bugetar într-o limită rezonabilă și pentru a asigura funcționarea eficientă a instituțiilor publice.

Începând din 2025, primăriile vor trebui să utilizeze grilele notariale pentru a calcula impozitele pe proprietate, conform noilor reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022. Acest nou mecanism ar putea duce la creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone ale țării. De exemplu, în București, impozitele ar putea să se dubleze, iar în Cluj, chiar să se tripleze. Schimbarea urmărește alinierea valorilor de impozitare mai aproape de valorile de piață ale proprietăților.

De asemenea, Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Autoritățile intenționează să crească impozitele pe proprietate, astfel încât primăriile să încaseze mai mulți bani. Trebuie de știut faptul că achitarea taxelor către stat se face după o anumită ierarhie. Amenzile sunt încadrate și ele la taxe, dar ca poziționare se află înaintea impozitelor. Există situații în care românii nu pot achita impozitul local. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat.

Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025