Prima pagină » International » Țara care îi obligă pe cetățeni să renunțe la sobele și șemineele pe lemne. Termenul limită este 31 decembrie 2024
Țara care îi obligă pe cetățeni să renunțe la sobele și șemineele pe lemne. Termenul limită este 31 decembrie 2024

Țara care îi obligă pe cetățeni să renunțe la sobele și șemineele pe lemne. Termenul limită este 31 decembrie 2024

14 nov. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în International

Țara care îi obligă pe cetățeni să renunțe la sobele și șemineele pe lemne este Germania. Sobele și șemineele mai vechi, instalate înainte de 2010, trebuie să fie verificate și, dacă e nevoie, modernizate sau înlocuite pentru a îndeplini noile cerințe de emisii. Termenul limită este 31 decembrie 2024.

Țara care îi obligă pe cetățeni să renunțe la sobele și șemineele pe lemne

La finalul anului 2024, va intra în vigoare o lege nouă în Germania care îi afectează pe proprietarii de sobe și șeminee pe lemne. Noua lege prevede ca echipamentele mai vechi să fie modernizate sau înlocuite pentru a respecta noi standarde de emisii. Limitele de emisii sunt acum mai stricte, și anume praf (pulberi) – maxim 0,15 grame pe metru cub de gaze și monoxid de carbon (CO) – maxim 4 grame pe metru cub de gaze.

Cetățenii din Germania sunt sfătuiți să programeze o verificare a sobei sau a șemineului la un specialist autorizat. În caz contrar, riscă amenzi uriașe. Proprietarii de sobe și instalații mai vechi pe lemne sunt obligați să le modernizeze sau să le înlocuiască, dacă nu mai respectă standardele. Cei care locuiesc în Germania trebuie să facă asta până pe 31 decembrie 2024.

Când se va implementa noua lege în România

La cererea Uniunii Europene, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire sau răcire vor fi înlocuite treptat. Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050. În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050. UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă. Uniunea Europeană vrea ca în viitor centralele pe gaz și cărbune să dispară. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că mai multe gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței și în anul 2025. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică.

În prezent, aproximativ 83% din gospodăriile europene depind de aceste soluții pe bază de combustibili fosili și biomasă, ceea ce nu doar că generează facturi energetice fluctuante, ci contribuie semnificativ și la emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, precum și la o rată îngrijorătoare de accidente și decese. Deocamdată proiectul privind interzicerea sobelor pe lemne și a aragazelor se află în dezbatere.

O altă veste pentru români este acea că programul „Rabla pentru sobe” va începe în câteva săptămâni, anunţă Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Sobele trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă.

Una dintre țările care a impus deja legea prin care cetățenii să renunțe la sobe sau șeminee este Germania.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`