Țara care îi îndeamnă pe cetățeni să se abțină de la băutură în luna ianuarie este Franța. Decizia Ministrului Sănătății din Franța de a-i sfătui pe cetățeni să nu consume alcool în prima lună a anului 2025 a stârnit controverse. Mai multe țări recomandă cetățenilor să nu bea și să participe la Dry January, fără alcool. Motivul este uluitor.
Țara care îi îndeamnă pe cetățeni să se abțină de la băutură în luna ianuarie
Autoritățile din Franța le recomandă cetățenilor să participe la Dry January, adică să nu consume alcool în prima lună a anului 2025. Succesul „Dry January” a generat alte inițiative și în 2024, cum ar fi „Damp January”, al cărei scop este de a dezvolta o relație mai sănătoasă cu alcoolul prin promovarea moderației în locul abstinenței stricte.
Deși propunerea unui Dry January a stârnit controverse, 17 milioane de persoane din Franța, sau una din patru, intenționează să se abțină de la băutură în această lună. În Belgia, 23%, au declarat că au participat la Dry January în 2024. În Germania, principalul producător de bere din Europa, doar 13% au acceptat provocarea în 2024, în timp ce rata de abandon a fost de 52%.
22% dintre italieni intenționau să nu mai bea deloc anul trecut, iar 40% s-au angajat să reducă consumul de alcool în 2025. În Regatul Unit, unde a fost lansat Dry January, 15,5 milioane de persoane, adică 22,7% din populație, intenționează să renunțe la băutură în ianuarie 2025.
Franța vrea să limiteze folosirea telefoanelor mobile
Franța impune noi măsuri și în privința folosirii tehnologiei. Copiilor sub 11 ani ar trebui să le fie interzis să aibă un telefon mobil, în timp ce utilizarea smartphone-urilor cu acces la internet ar trebui interzisă celor sub 13 ani, sunt de părere autoritățile din Franța. Mai mult, aplicaţiile de social media ar trebui interzise copiilor sub 15 ani, iar minorii de peste 15 ani ar trebui să aibă acces doar la platforme considerate ,,etice”, se precizează în noul proiect de lege.
Un studiu recent realizat de neurologul Servane Mouton a arătat că reţelele de socializare ar putea afecta profund sănătatea mintală a tinerilor şi medicul a cerut companiilor de tehnologie să protejeze copiii care se află în stadii critice de dezvoltare a creierului. Raportul a constatat, de asemenea, că timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor are un impact asupra somnului copiilor şi este unul dintre factorii care determină obezitatea infantilă, în timp ce social media poate creşte riscurile de anxietate şi depresie.
Legi stricte se vor lua la nivel global privind utilizarea telefoanelor mobile și a rețelelor de socializare de către copii și adolescenți. Rețelele de socializare vor fi interzise pentru tinerii sub 16 ani. Măsura a fost luată în Australia și îi implică direct și pe părinți. Premierul australian a subliniat că responsabilitatea de a verifica vârsta corespunzătoare a utilizatorilor va reveni giganților tehnologici și platformelor de socializare, nu părinților, care sunt extrem de preocupați de siguranța online a copiilor lor. Australia nu este singura țară care dorește să interzică adolescenților accesul la rețelele de socializare. Recent, Norvegia a anunțat o schimbare semnificativă în legislație, ridicând limita de vârstă de la 13 la 15 ani. Principalul scop al acestei măsuri este protejarea tinerilor utilizatori de posibilele efecte negative ale rețelelor sociale, care pot influența dezvoltarea lor emoțională și mentală.
Reguli surprinzătoare au fost anunțate în Franța. Autoritățile le recomandă cetățenilor să participe la Dry January, adică să nu consume băuturi alcoolice în prima lună a anului 2025.