Țara care îi amendează pe cetățeni dacă vorbesc pe speaker la telefon în locurile publice este Franța. Recent, un cetățean a primit o amendă de 200 de euro după ce a fost surprins vorbind la telefon pe difuzor, într-o gară, tulburând liniștea celorlalți călători. Mai multe țări au impus noi reguli privind vorbitul al telefon în spațiul public, iar sancțiunile sunt uriașe pentru cei care nu respectă legea.
Țara care îi amendează pe cetățeni dacă vorbesc pe speaker la telefon în locurile publice!
Un bărbat francez, în vârstă de 54 de ani, a fost sancționat de agenții de securitate ai gării din Nantes pentru că vorbea prea tare la telefon. Bărbatul a fost amendat de personalul de securitate într-o zonă liniştită a gării pentru că vorbea pe speaker la telefon, deranjând persoanele din jur. Deşi în Franţa nu există o lege naţională care să interzică vorbitul pe speaker în locurile publice, există reglementări privind controlul zgomotului. În conformitate cu Codul francez al transporturilor, cei care utilizează „dispozitive sau instrumente sonore” sau „tulbură liniştea celorlalţi prin zgomot” în zonele destinate pentru transportul public pot fi amendaţi.
De asemenea, Franța va interzice utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ pentru elevii cu vârste de până la 15 ani. Tinerii vor fi nevoiți să renunțe la telefoane la sosirea în școală. Autoritățile franceze recomandă ca folosirea telefoanelor mobile de către copii să fie controlată: fără telefoane mobile înainte de vârsta de cel puțin 11 ani, telefoane mobile fără acces la Internet între 11 și 13 ani, telefoane cu Internet, dar fără acces la rețelele sociale înainte de 15 ani.
În mai multe țări, folosirea telefonului pe speaker este considerată o încălcare a normelor de comportament în spațiile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun. De exemplu, în Marea Britanie, pasagerii care călătoresc în vagoane trebuie să se asigure că muzica pe care o ascultă nu poate fi auzită prin căşti şi sunt obligați plece dacă doresc să dea sau să primească un apel. În Japonia, unde există norme culturale stricte privind comportamentul în public, vorbitul la telefon în tren este considerat nepoliticos şi este puternic descurajat.
Sancțiuni pentru șoferii care vorbesc pe speaker în mașină
Reguli stricte privind folosirea telefonului pe difuzor sunt valabile și pentru români. Legea interzice clar folosirea telefonului mobil la volan, fie că este vorba de o conversație sau de un mesaj scris. Șoferii care sunt prinși cu telefonul la ureche în timp ce conduc riscă o amendă destul de mare. Conform legislației în vigoare, pentru a putea vorbi la telefonul mobil în timp ce șoferul conduce, este necesar un dispozitiv hands-free.
Cu toate acestea, mulți șoferi aleg să vorbească la telefon pe difuzor, ținând mobilul cu una dintre mâini, ceea ce îi expune sancțiunii, la fel ca șoferii care își țin telefonul la ureche. Singura situație în care un șofer poate vorbi pe difuzor fără a risca o amendă este dacă telefonul este plasat într-un suport special pe bord, ceea ce îi permite să aibă ambele mâini libere. Legea interzice clar vorbitul la telefon pe difuzor în timpul condusului. Șoferii care nu respectă regula riscă sa fie sancționați cu amenzi mari. Conducătorii auto români trebuie să fie atenți și la aplicațiile mobile de trafic pentru a nu fi victime ale escrocilor.
Folosirea telefonului mobil pe speaker în locuri publice poate fi sancționată. În Franța, un cetățean a fost amendat cu 200 de euro pentru că vorbea pe difuzor într-o gară, deranjând persoanele din jur.