Prima pagină » Local » Tânărul din Iași rănit în explozie și-a recăpătat vederea, dar a rămas fără o mână! Familia lui Dănuț Aftanache face sacrificii pentru a cumpăra o proteză

Tânărul din Iași rănit în explozie și-a recăpătat vederea, dar a rămas fără o mână! Familia lui Dănuț Aftanache face sacrificii pentru a cumpăra o proteză

27 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Au trecut mai bine de două luni de când tânărul din Iași rănit în explozie a trecut pe lângă moarte. Dănuț Aftanache a scăpat cu viață după ce un obuz i-a explodat în mâini, însă a rămas marcat pe viață. Și-a pierdut mâna stângă și are nevoie de o proteză, pentru a avea o viață parțial normală

Dănuț Aftanache s-a întors acasă, după mai multe zile petrecute în spital, dar viața lui este un chin de când și-a pierdut o mână în urma unui tragic accident. Familia este cea care îl ajută zi de zi să se descurce să se îmbrace, să se spele, să meargă la baie și să aibă o viață cât de cât normală. Mama acestuia, Lucia Aftanache, este cea care îl îngrijește în fiecare zi. Aceasta a povestit că băiatul se simte foarte bine, dar se descurcă destul de greu, însă este fericit că medicii au reușit să îi salveze măcar vederea.

”Este acasă, se simte foarte bine, dar mai are de învățat să se descurce singur. Ne descurcăm destul de greu cu el, dar ce să facem, asta e situația, mergem mai departe. Trebuie să îl spirijinim și o să fie bine. Trebuie ajutat la fiecare pas, în absolut orice. Ochiul a fost salvat. Trebuie să mergem la control la oftalmologie, dar vede bine. Măcar atât. Cu asta a scăpat”, a declarat Lucia Aftanache, mama tânărului rănit.

Tânărul din Iași rănit în explozie are nevoie de bani pentru proteză

Familia băiatului de 19 ani este una modestă, pe Dănuț îl mai așteaptă acasă o soră și un frate, iar părinții lui nu au serviciu. Când a auzit de la medici cât costă proteza pentru mâna băiatului, femeia a început să plângă și a intrat în depresie, dar nu s-au dat bătuți și au făcut sacrificii să poată achiziționa o proteză. Aceștia au reușit să adune o sumă de bani, din donații, dar nu este suficient. Proteza este foarte scumpă și mai au nevoie de 84.000 de lei.

”Cuvintele pe care mi le-a spus în spital: «Mamă, de unde să avem noi bani de proteză?! O să rămân toată viața handicapat!», mi-au rămas întipărite în minte și de atunci am zis că nu mă opresc până nu reușesc pentru el. Am fost cu el la Târgul Mureș să vedem de proteză, a mers totul bine. Până acum, cu ajutorul dumneavoastră și al oamenilor cu suflet mare, am reușit să strângem 30.000 de lei, dar mai avem nevoie de 84.000. Cu toată rușinea vă spun că avem nevoie de ajutor! Nu am crezut că voi ajunge să trăiesc zilele astea”, a spus mama tânărului.

Rudele tânărului au deschis un cont bancar în care oamenii cu suflet mare pot dona diverse sume de bani, pentru ca tânărul de 19 ani să-și poată achiziționa o proteză. Numărul contului este: RO92RNCB0686085922140001, acesta fiind deschis pe numele lui Alexandru Benoni, unchiul tânărului.

Tragicul incident a avut loc pe data de 16 noiembrie 2021

Amintim că, pe data de 16 noiembrie 2021, un tânăr în vârstă de 19 ani și-a distrus viața după ce a încercat să dea gaură într-un proiectil. Totul s-a întâmplat în satul Petriș, din comuna Dolhești, județul Iași, în cursul dimineții, când liniștea localității a fost deranjată de sirenele de la Ambulanță și Poliție. Un apel la numărul unic de urgențe 112 avea să anunțe că un telefon mobil a explodat în mâna unui tânăr, provocându-i răni serioase. Un echipaj medical a ajuns în scurt timp la fața locului. Medicii și-au dat seama imediat că nu era vorba despre explozia unui telefon, ci despre explozia unui proiectil.

După ce a beneficiat de primele îngrijiri medicale, tânărul a fost preluat și transportat la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași. Reporterii BZI s-au deplasat la fața locului la puțin timp de la producerea incidentului. La casa tânărului se aflau mai multe echipaje de Poliție și de pompieri. Dănuț a vrut să confecționeze un mâner pentru o pilă, doar că obiectul din fier pe care a început să-l prelucreze era un obuz. Urmarea a fost una tragică. Obiectul a explodat, iar puștiul a ajuns în stare foarte gravă la spital. Mâna i-a fost zdrobită în bucăți, pe loc. Lucia Aftanache, mama acestuia, a fost cea care l-a găsit pe tânărul din Iași rănit în explozie, plin de sânge și cu hainele în flăcări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *