Prima pagină » Local » Tânăra ucisă de urs la Bușteni era din Iași. Nu a avut nicio șansă în fața sălbăticiunii
Tânăra ucisă de urs la Bușteni era din Iași. Nu a avut nicio șansă în fața sălbăticiunii

Tânăra ucisă de urs la Bușteni era din Iași. Nu a avut nicio șansă în fața sălbăticiunii

09 iul. 2024, 22:05, 10 ,
în Local

O tragedie a avut loc astăzi, în zona Jepii mici din Bușteni, pe Valea Prahovei. O tânără de doar 19 ani a murit ucisă de un urs. Fata era din Iași și se numea Maria Diana, însă, din păcate, animalul a tras-o într-o râpă, iar forțele de intervenție nu au mai putut face nimic pentru a o salva.

După mai mult timp, trupul tinerei care a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi a fost recuperat de salvatori.

„Am fost anunţaţi că o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 metri de salvatorii montani”, anunţă Salvamont Prahova.

Șeful Salvamont România: „Ursul a atacat-o pe tânără pe potecă”

Șeful Salvamont România a explicat cum s-a petrecut tragedia.

„Din informațiile pe care le avem, ursul a atacat-o pe tânără pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă potecă și undeva în această vegetație a scăpat-o într-o prăpastie și a căzut acolo. Ursul a coborât după ea, iar persoana care a rămas în potecă și a văzut tot ce s-a întâmplat a sunat la 112 și de aici s-a declanșat acțiunea de recuperare sau de salvare.

Cei de la jandarmi au venit și au recuperat persoana care a rămas în potecă, iar colegii mei au coborât jos în prăpastie, unde din păcate, leziunile pe care le avea victima erau incompatibile cu viața.

S-a încercat extragerea trupului cu elicopterul, dar valea era foarte îngustă, nu s-a putut face trolierea, iar colegii mei, au fost 12 salvamontiști, au fost acolo și au început coborârea terestră, coborâre care s-a terminat în urmă cu câteva minute.

Ursul a fost tot timpul în apropiere, probabil a considerat că este prada lui sau trofeului și a încercat să-l recupereze. Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența și n-au avut probleme.

Probabil specialiști în domeniu pot să ne spună ce se întâmplă cu animalele, de au un asemenea comportament. Ursul poate fi turbat, se poate îmbolnăvi de această boală și poate să acționeze neprevăzut. Poate din cauza căldurii.

Nu cred că el a fost surprins în potecă de de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat.

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță”, a relatat șeful Salvamont România.

Trupul tinerei va fi dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Comentarii
  • Ursul nu îmbolnăvește pe nimeni , ursul doar omoară.

  • barbat sau urs, huh?

  • in padurea cu alune

    lasa bre ca au lasat autoritatile sa se inmulteasca in voie si lupi si ursi si vulpi, s.a. suntem singura tara din Europa cu un numar asa mare de ursi. tras in plin fara numar cu AK-47, dihaniile naibii! nu stiu decat sa ucida si sa distruga gospodarii in urma lor! care vrea ursi sa se duca la ZOO!

  • Ionuț Gafencu

    Mulți proști pe aici! Te plimbi pe lângă bârlogul lui și vrei să te aștepte la cafea. Lăsați animalele în pace, vedeți cu celelalte „animale” care consideră că toată planeta e a lor.

  • bre cand mergeti pe munte, faceti-va prezenta cu suntete, cu zgomote, strigati tipati cu surle ……….Nu mergeti asa ca cretinu pe munte/ informati-va / Exista atatea informati pe you tube cu specilaisti de munte, pe fb……………

  • De atata amar de vrme oamenii sunt atacati de ursi si nu se ia nici o masura. Nu mai exista pusti, gloante, le-au trimis pe toate in Ucraina? Sau si ursul e mai important ca omul?

  • @Ionuț Gafencu

    neamul tau e prost! „Te plimbi pe lângă bârlogul lui și vrei să te aștepte la cafea.”? era drum turistic, puteai merge si tu pe acel drum cu familia sa fii atacat de ursul din „The Revenant”. s-au inmultit foarte tare si numai gasesc hrana destula de aia au ajuns din salbaticie pana la drumuri si gospodarii. daca ar fi 1-2 exemplare la 1000 ha mai era ceva, dar cand sunt 20-30 la 1000 ha am belit pl toti!

  • Sa vezi ce frumos e la Durau cand coboara noaptea ursii in statiune si fac ravagii in gospodariile comunelor din jur. Si autoritatile nu fac nimic! Mai importanta e viata ursului decat a omului. Anul trecut la Slanic Moldova s-a intamplat la fel, 2 ursi au atacat oameni. NImic, nicio masura.
    De frica ONG-urilor prefera sa moara oameni si animale nevinovate, decat sa mai rareasca ursii…
    Tara de rahat, zero responsabilitate, zero civitate

  • pitigoiul de la Iasi „socat” iti doresc sa te trimita pe front in ucraina, poate mai inveti ceva,,,,,,,,,

  • S-o tăiat pădurile,Le am stricat habitatul ce pretentii să avem acum?
    Păcat de sufletul ăla nevinovat! Așa moarte crâncenă săracă o avut! Dumnezeu să o ierte și să sperăm că nu vor mai fi și alte victime în viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *