Prima pagină » Economic Local » Tânăra din Iași care prepară prăjituri după rețete vechi de peste 30 de ani. Aurica Pănică: „Totul se realizează manual, exact ca pe vremuri”

Tânăra din Iași care prepară prăjituri după rețete vechi de peste 30 de ani. Aurica Pănică: „Totul se realizează manual, exact ca pe vremuri”

26 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

O tânără din Iași a reușit să ateste tradițional două prăjituri, realizate după rețete vechi de peste 30 de ani. Totul, după ce a dat peste caietul de rețete ale bunicii sale, unde aceasta și-a notat secretele culinare. Acum, Aurelia a ajuns să le vândă ieșenilor direct din propriul laborator de cofetărie.

Tânăra din Iași care prepară prăjituri după rețete vechi de peste 30 de ani

Aurelia Pănică are 38 de ani și este una dintre ieșencele care prepară prăjituri după rețetele vechi ale bunicii. Pasionată de gătit, Aurelia a început să prepare acasă prăjituri pe care, ulterior, le-a postat pe internet, pe grupurile cu rețete. În doar câteva zile, a strâns sute de aprecieri, iar apoi a început să preia și comenzi. Tânăra a povestit reporterilor BZI cum lua câte 200 de lei din bugetul familiei pentru a cumpăra ingredientele necesare preparării prăjiturilor, iar după ce își onora comenzile, banii câștigați îi punea înapoi pentru următoarea serie de prăjituri. Așa a ajuns în doar câteva luni să își deschidă propriul laborator de cofetărie.

„Am cochetat cu bucătăria de la început. Găteam mâncare pentru că am lucrat ca bucătar. Însă, în paralel, am început să pregătesc pentru ziua de naștere a fiicei mele prăjituri de casă, în principal, faguri și nuci. Și după ce toți din jur mi-au spus să încerc să vând, că sunt foarte bune, am zis să fac o nebunie. Și am postat pe niște grupuri, pe internet, poze cu faguri și nuci. Și a fost acel boom. Și au început oamenii să îmi ceară torturi, cornulețe, sărățele. Și le vindeam în funcție de ce comenzi primeam. După câteva luni, am văzut că treaba a devenit serioasă și am reușit să îmi deschid propriul laborator. Acum, cele mai căutate prăjituri de către ieșeni sunt tot cele de casă, cum sunt faguri, mini eclere, nuci”, a declarat Aurelia Pănică, administrator Cofetăria de acasă.

Cornulețele și sărățelele, atestate ca produse tradiționale

În luna februarie 2020, Aurelia Pănică a reușit să ateste tradițional cornulețele și sărățelele, acestea fiind realizate după rețete vechi de peste 30 de ani.

„Am reușit acum câțiva ani să atest tradițional două produse, și anume, cornulețele și sărățelele. Am găsit rețetele vechi ale bunicii în caietul ei cu rețete. Iar atestarea a fost ca să arăt că produsele sunt curate și se găsesc și în cărțile de bucate de acum peste 30 de ani. Sunt diferite față de ce se găsesc acum pe internet, pentru că, spre exemplu, la cornulețe folosim borșul acru, acesta este unul dintre principalele ingrediente care oferă frăgezimea cornulețelor. Iar la sărățele nu folosim nici drojdie, nici praf de copt, doar telemea, cașcaval, unt. Plus că, în ambele rețete folosim ingrediente locale. Atunci când fac prăjiturile, am grijă să respect mereu rețeta, gramajele. Iar undeva, pe zi, nu am voie să vând mai mult de 20-30 de kg, pentru că nu trebuie să vând în cantități industriale. Cam acesta este scopul atestării. Totul este produs manual, exact ca pe vremuri, nu folosim aparate electrocasnice sau utilaje. Adică aluatul îl întind la sucitor, exact cum făcea bunica”, a mai povestit Aurelia Pănică, administrator Cofetăria de acasă.

Cornuleţele şi sărăţelele au devenit primele două produse cu atestat tradiţional din domeniul patiseriei, în judeţul Iaşi. Acestea au fost lansate în luna februarie 2020, la sediul Direcţiei de Agricultură Judeţeană.

O tânără din Iași a reușit să ateste tradițional două prăjituri realizate după rețete vechi de peste 30 de ani. Totul, după ce a dat peste caietul de rețete ale bunicii sale, unde aceasta și-a scris secretele culinare. Acum, Aurelia a ajuns să le vândă ieșenilor direct din propriul laborator de cofetărie.

Comentarii
  • Vechi de 30 de ani ?
    Vechi înseamna de acu 100 de ani sau mai mult. Nici de cum 30 de ani. Retete vechi inseamna inainte de Ceausescu , iar noi, dupa Ceausescu.

  • Retete de prajituri, adevarate, am si eu de la bunica si strabunica mea, dar au 80-100 ani. De pe vremea cand erau cuptoare cu lemne…. Nu prajituri de 30 de ani!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`