De o perioadă circulă ideea că tămâia atacă oasele, dar specialiștii spun că din contra, această plantă folosită la ceremoniile religioase, aduce multe beneficii corpului.
Tămâia este foarte cunoscută atât în lumea religioasă căci este folosită în cadrul slujbelor și a ceremoniilor, dar și în cea a medicinei pentru uleiurile pe care le conține. Astfel, tămâia ca definiție este de fapt rășina unor arbori din familia Boswellia.
Beneficiile tămâii asupra sănătății
Tămâia conține o încărcătură mare de substanțe, iar beneficiile tuturor nu au putut fi identificate în totalitate. Savanții par să fie satisfăcuți în cercetările obținute până în prezent și susțin că sunt multe arii ale corpului în care ar avea efect.
Smirna și tămâia au fost folosite în cadrul tratamentelor încă de pe vremea medicinei tradiționale chineze. Afecțiunile pe care le tratau erau în general legate de stagnarea sângerărilor sau reacții inflamatorii, având astfel efect analgezic.
Cercetările din domeniu par promițătoare
Câteva studii în China au observat că există posibilitatea unei combateri a cancerului prin utilizarea smirnei și a tămâii. Acest fapt poate fi datorită conținutului mare de acid boswellic ce ar opri răspândirea celulelor canceroase. Rezultate pozitive au apărut în cazul cancerelor de sâni, prostată, pancreas, piele și colon.
Îmbunătățiri s-au înregistrat și în cazul persoanelor ce suferă de astm. Astfel au observat că în contactul tămâii leukotriena se produce în cantități mai mici, aceasta fiind substanțe ce declanșează constricția bronhiilor în momentul crizelor. S-au evidențiat și ameliorări ale respirațiilor.
Se crede că are efecte și asupra stomacului, deoarece în maladii precum boala Crohn sau colitele ulcerative produse de Helicobacter pilory, extractele au dat rezultate pozitive. Acest lucru este posibil datorită caracterului antiinflamator pe care îl prezintă.
Tămâia atacă oasele sau le ajută?
Leukotriena, aceeași substanță ce provoacă crizele de astm, joacă un rol important și în manifestarea reacțiilor inflamatorii de la nivelul artritelor, iar o administrare a smirnei si tămâii în mod regulat va duce la o îmbunătățire a articulațiilor.
Artritele pot fi afecțiuni dureroase ce se instalează la legăturile dintre oase. Foarte evidente în cazul celor situate la nivelul degetelor, genunchiului sau la picior. Experimentele făcute în acest scop au evidențiat faptul că oamenii ce au consumat 1 gram de extract de tămâie în fiecare zi timp de 8 săptămâni au observat o îmbunătățire sesizabilă a mobilității.
Tămâia totuși poate fi periculoasă pentru unii oameni
În tămâie sunt foarte multe substanțe, iar acestea nu au putut fi evaluate încă de către FDA (Administrația mondială pentru mâncare și medicamente), deci există posibilitatea de a produce daune asupra pielii. Datorită conținutului mare de uleiuri, este posibilă apariția de reacții alergice.
Se poate dezvolta în anumite cazuri o hipersensibilitate a pielii. În contact se poate simți o senzație de disconfort, durere, înroșire sau chiar mâncărimi. Se recomandă a nu se administra în continuare dacă organismul prezintă astfel de simptome.
Tămâia însăși face bine cu conținutul bogat de uleiuri naturale, însă tot aceasta poate duce la producerea multor efecte negative dacă este administrată în timpul unui tratament medicamentos. Substanțele din cadrul acesteia sunt foarte reactive, reacționând cu foarte multe medicamente. Întrebați medicul dumneavoastră despre utilizarea acesteia în timpul tratamentului.
Substanțele fiind foarte reactive este impropriu de spus cât de multe beneficii ne pot oferi și care ar fi cantitățile indicate, ceea ce se știe cu certitudine este că excesul ar putea produce multe daune. Tămâia nu atacă oasele, dar se recomandă a se folosi cu responsabilitate.