Prima pagină » International » Talibanii marchează un an de putere în Afganistan, după retragerea SUA

Talibanii marchează un an de putere în Afganistan, după retragerea SUA

15 aug. 2022, 12:23,
BZI.ro, în International

A trecut un an de zile de când talibanii au reluat puterea din Afganistan. Un an în care criză economică din regiune se adâncește pe zi ce trece, iar mulţi afgani nu îşi pot asigura traiul zilnic.

SUA au anunțat că se retrag din Afganistan după 20 de ani în care au ocupat țara într-un război soldat cu zeci de mii de oameni au murit.s

Talibanii sărbătoresc un an de putere în Afganistan

Talibanii și-au accelerat campania de preluare a Afganistanului în august 2021, culminând cu căderea Kabulului pe 15 august. O sărbătoare națională a fost declarată în Afganistan, deoarece autoritățile talibane marchează prima aniversare de la preluarea puterii la Kabul. Membrii și susținătorii talibani au defilat pe străzi și au atârnat steaguri alb-negru. Dar aniversarea vine în timpul unei crize economice și umanitare care se adâncește, mulți bărbați nu își pot găsi de lucru și majoritatea școlilor secundare pentru fete încă închise.

Purtătorul de cuvânt principal al talibanilor a declarat pentru BBC că unii lideri religioși se opun ideii că fetele să meargă la școală, dar încearcă să găsească o soluție. Căderea Kabulului pe 15 august 2021 a urmat decizia SUA de a retrage trupele din țară până în septembrie a aceluiași an. Au existat scene disperate pe aeroportul din Kabul, când mii de oameni au încercat să evadeze – chiar s-au agățat de avioane în timp ce încercau să decoleze

Membrii talibani și susținătorii lor au defilat în sus și în jos pe un drum principal din orașul sudic Kandahar, casa spirituală a mișcării. Luptători înarmați, la bordul vehiculelor capturate anul trecut de la forțele de securitate ale guvernului afgan anterior, fluturau steaguri albe și negre în timp ce copiii mici emoționați se cocoțau lângă ei.

Mulți alți afgani, însă, sunt descurajați de direcția în care este luată țara, deplângând, de exemplu, închiderea continuă a majorității școlilor secundare de fete. Acest sentiment de disperare nu este universal, totuși, în satele rurale, în special în sudul și estul țării, în care au fost cândva lupte grele, locuitorii se bucură de viață fără teama de a fi prinși în focul încrucișat al războiului. Ceea ce unește țara este îngrijorarea față de situația economică și umanitară îngrozitoare, cu nivelurile de sărăcie și malnutriție în creștere, pe măsură ce finanțarea externă care a susținut guvernul anterior a fost redusă.

SUA s-au retras din Afganistan lăsând în urmă echipamente militare formidabile

SUA au decis să se retragă din Afganistan pe măsură ce talibanii au început să preia controlul tot mai multor regiuni. În grabă, sau pentru că posibilul cost de transport era ridicat, americanii au lăsat în urmă sute de mii de articole militare în valoare de miliarde de dolari.

Tehnica militară a fost lăsată de americani în Afganistan

Au fost mulţi analişti politici internaţionali care au susţinut, şi incă susţin, faptul că SUA au pierdut războiul din Afganistan la 20 de ani după invazie. În altă ordine de idei, talibanii veniți la putere s-au arătat deschişi către relațiile internaționale.

Talibanii – o mișcare politică islamistă militantă – au fost înlăturați de la putere în Afganistan de forțele conduse de SUA în 2001, dar au preluat din nou controlul țării în urma retragerii forțelor occidentale. Ei au apărut în războiul civil care a urmat retragerii trupelor sovietice în 1989 și au devenit rapid populari datorită succesului lor în eliminarea corupției și combaterea ilegalității. Dar au atras, de asemenea, controverse, impunând traiul printr-o interpretare strictă a legii Sharia.

Așadar, a trecut un an de la preluarea talibanilor a Afganistanului, un an în care nu se pot remarca mari progrese din punct de vedere social sau economic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *