Prima pagină » Actualitate » Talibanii din Afganistan fac apel la ajutor internațional după cutremurul care a ucis mii de persoane

Talibanii din Afganistan fac apel la ajutor internațional după cutremurul care a ucis mii de persoane

23 iun. 2022, 08:40, 1 ,
în Actualitate

Talibanii din Afganistan au făcut apel la sprijin internațional, deoarece țara se confruntă cu consecințele unui cutremur devastator cu magnitudinea de 6,1 grade, care a ucis mii de persoane.

Vă aducem aminte faptul că mii de persoane au murit în cutremurul din Afganistan, şi alte câteva sute au fost rănite.

Talibanii din Afganistan, apel la ajutor internaţional după cutremur

Peste 1.000 de oameni au fost uciși și cel puțin 1.500 au fost răniți. Din aceste considerente, talibanii din Afganistan fac apel la ajutor internaţional după cutremur. Provincia de sud-est Paktika a fost cel mai grav afectată, iar ONU se străduiește să ofere adăpost de urgență și ajutor alimentar.

Eforturile de salvare sunt îngreunate de ploile abundente și de lipsa resurselor. Supraviețuitorii și salvatorii au vorbit despre satele complet distruse în apropierea epicentrului cutremurului, despre drumurile ruinate și turnurile de telefonie mobilă – și despre temerile lor că numărul morților va crește și mai mult. Cel mai mortal cutremur care a lovit țara în două decenii este o provocare majoră pentru talibani, mișcarea islamistă care și-a recăpătat puterea anul trecut, după prăbușirea guvernului susținut de Occident. Cutremurul s-a produs la aproximativ 44 km (27 de mile) de orașul Khost, iar cutremure au fost simțite până în Pakistan și India.

Afganistanul se află în mijlocul unei crize umanitare și economice, iar Abdul Qahar Balkhi, un înalt oficial taliban, a declarat că guvernul este „incapabil financiar să ajute oamenii în măsura în care este necesar”.

Agențiile de ajutor, țările vecine și puterile mondiale au ajutat, a spus el, dar a adăugat: „Asistența trebuie extinsă într-o măsură foarte mare, deoarece acesta este un cutremur devastator care nu a mai fost experimentat de zeci de ani”.

Șeful Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că agenția s-a „mobilizat pe deplin” în privința dezastrului. Echipele de sănătate, proviziile medicale, alimentele și adăposturile de urgență erau în drum spre zona cutremurului, au declarat oficialii ONU.

Talibanii din Afganistan au preluat puterea după ce americanii s-au retras din țară

Este bine de menționat faptul că talibanii au preluat puterea în Afganistan după ce americanii au decis să se retragă. Aceștia au cucerit, rând pe rând, fiecare zonă din țara care este puternic măcinată de lupte interne și război. De altfel, țara se afla și înaintea cutremurului într-un dezastru umanitar. Inflația uriașă i-a făcut pe afgani să-și vândă lucrurile din casă pentru a procupa mâncare.

Țara se confruntă cu o criză alimentară acută unde mai mult de o treime dintre oameni nu pot să-și satisfacă nevoile de bază, iar economia este la pământ în contextul în care ajutorul internaţional a fost oprit după ce talibanii au preluat ostil puterea din țară. După venirea talianilor la putere au fost impuse mai multe restricţii pentru femei. Așadar, drepturile acestora au fost restricţionate și li s-a ordonat să-și acopere fața în public, iar adolescentele nu au dreptul să meargă la școală.

 

Așadar, vom vedea dacă talibanii din Afganistan vor primi ajutor internațional după ce cutremurul din urmă cu câteva zile a făcut adevărate ravagii în țara puternic afectată de conflicte în ultimele decenii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`