Prima pagină » Actualitate » Talibanii din Afganistan bat din ușă în ușă pentru a găsi persoane care au lucrat cu NATO

Talibanii din Afganistan bat din ușă în ușă pentru a găsi persoane care au lucrat cu NATO

20 aug. 2021, 07:35,
George Cristian, în Actualitate

Talibanii și-au intensificat căutarea persoanelor care au lucrat pentru forțele NATO sau pentru guvernul afgan anterior, a avertizat un document al ONU. Se spune că militanții merg din ușă în ușă pentru a găsi ținte și pentru a le amenința membrii familiei.

Grupul islamist a încercat să-i liniștească pe afgani de la preluarea puterii, promițând că nu va fi „nici o răzbunare”.

Talibanii au promis că nu vor exista repercursiuni pentru cei care au colaborat cu NATO și fostul Guvern

Există temeri că talibanii s-au schimbat puțin de la teribila guvernare din anii 90′. Avertismentul în care grupul viza „colaboratorii” a venit într-un document confidențial al Centrului Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO, care oferă informații ONU. De altfel, raportul vine în contextul în care talibanii anunțau în cadrul unei conferinţe de presă că nu vor exista repercursiuni pentru cei care au colaborat cu NATO sau fosta guvernare.

„Există un număr mare de persoane care sunt în prezent vizate de talibani și amenințarea este limpede”, a declarat pentru BBC Christian Nellemann, care conduce grupul din spatele raportului.

„În scris, cu excepția cazului în care se cedează, talibanii vor aresta și urmări, vor interoga și pedepsi membrii familiei în numele acelor indivizi”.

El a avertizat că oricine de pe lista neagră a talibanilor se află într-un pericol sever și că ar putea exista execuții în masă.

Puterile străine continuă eforturile pentru a-și scoate cetățenii din Afganistan. Un oficial al NATO a declarat vineri că peste 18.000 de persoane au fost evacuate în ultimele cinci zile de pe aeroportul din Kabul.

Încă aproximativ 6.000, printre aceștia foști colaboratori cu forțele armate străine, sunt în așteptare pentru a fi transportați vineri.

Scopul este de a dubla eforturile de evacuare în weekend, a spus oficialul. În afara aeroportului, situația rămâne haotică. Talibanii blochează afganii care încearcă să fugă, cu un videoclip care arată un copil înmânat unui soldat american .

Talibanii au cucerit Afganistanul revenind la putere după 20 de ani

Talibanii au capturat Kabul duminică, după ce au străbătut țara în timp ce forțele străine s-au retras. Victoria lor readuce grupul la putere 20 de ani mai târziu de când au fost doborâți într-o invazie condusă de SUA.

Antrenamentul anterior al grupului la putere a cunoscut abuzuri pe scară largă, inclusiv execuții publice și interzicerea femeilor de la locul de muncă. Dar în prima lor conferință de presă de la preluarea controlului asupra Afganistanului, grupul a prezentat un ton conciliant, promițând că drepturile femeilor vor fi respectate „în cadrul legii islamice”.

Talibanii s-ar fi angajat să nu forțeze femeile să poarte burka – un voal dintr-o singură bucată care acoperă fața și corpul. În schimb, hijabul – sau o bâtică – va fi obligatorie.

Aceștia au mai spus că nu doresc „niciun dușman intern sau extern” și că va exista o amnistie pentru foștii membri ai forțelor de securitate și pentru cei care au lucrat cu puteri străine.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că singura pârghie pe care corpul o are asupra talibanilor este dorința militantului de recunoaștere internațională.

Întrebat într-un interviu dacă crede că talibanii s-au schimbat, președintele american Joe Biden a spus că nu, adăugând că grupul se confruntă cu o alegere „existențială” cu privire la faptul dacă vor să fie recunoscuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *